Doc Lounge Varberg
Past8/22018

Hobbyhorse Revolution

Selma Vilhunen, 90 min, Finland, 2017

Hobbyhorse Revolution

Kritikerrosad! Se denna oemotståndliga coming-of-age dokumentär från Finland!

En dokumentär om käpphästarna som utgör en tillåtande lucka i den komplicerade tillvaron det innebär att vara ung tjej.

Käpphästens tid är nu! I Hobbyhorse Revolution får vi möta ett gäng unga tjejer på väg att bli vuxna. De tampas med kärlek, vänskap, mobbing, föräldrars skilsmässa och att inte helt passa in i sin omgivning – alla på sina olika sätt, men när de grenslar sina käpphästar är de fria, vilda och omgivna av varmt systerskap. 

Hobbyn utgör en ljuvlig frizon, där coola Mariam kan vara nära vän med den mobbade outsidern Elsa. De tränar tills håret klistrar sig mot pannan, på en parkeringsplats i blötsnö eller i en knallgrön sommarskog. De pratar om hästarnas olika temperament, om hästar som ”dött” och om kommande tävlingar. De syr små hästtäcken och ger dem namn som Trivoli, Haters gonna Hate och Bonfire. Käpphästvärlden präglas, till skillnad från den vanliga hästvärlden, av ett DIY-tänkande och en allmän vänlighet. Det är inte dyrt att rida käpphäst, mer som att ha en fotboll som du bara liksom kan dra omkring med dina kompisar med. 

Kritikerrosad! Se denna oemotståndliga coming-of-age dokumentär från Finland! Hobbyhorse Revolution är en dokumentär om gemenskap och systerskap fylld med humor, svärta och en grupp fantastiska unga tjejer som vågar leva!

“En ljuvlig film som hyllar originalitet och kreativitet” Kulturnyheterna

“En av årets bästa dokumentärer” DN

“På grund av Selma Vilhunens film kommer den färgsprakande käpphästrevolutionen sannolikt att galoppera fram över innergårdarna i en än snabbare takt” SR P4

▶︎ Regissören och ikonen Selma Vilhunen kommer presentera sin film via skype!
▶︎ Eftersnack med Kajsa Widegren forskare på temat "flickpositionen" vid Göteborgs Universitet och Hanna Erixon föreningscoach Varbergs kommun.  
▶︎ Prova på käpphäst ridning! Hoppa, dressyr eller bara skritta! 
▶︎ Dörrarna öppnas kl.18.00! Det finns ekologiska smörrebröd och smarriga drycker i baren i teaterfoajén!
▶︎ Filmstart kl.19.00!