Past28/112019

Exit: Leaving Extremism Behind

Karen Winther, 85 min, Norway, 2018

EXIT: Leaving Extremism Behind TRAILER 2018 from Sant & Usant documentary film on Vimeo.

"Hjälp, jag känner en med extremistiska åsikter! Vad kan jag göra?" Exit: Leaving Extremism Behind

Exklusiv livesändning av "Exit: Leaving Extremism Behind", med efterföljande panelsamtal.

"Hjälp, jag känner en med extremistiska åsikter! Vad kan jag göra?" är ett event för dig som har en person i din närhet som du misstänker har våldsbejakande extremistiska tendenser.

Ibland kan det vara svårt att veta om det stämmer, var man ska vända sig och hur man hanterar en person som är på väg in, eller redan har dragits in, i en extremistisk grupp. Vad kan du göra och hur bemöter du en person som plötsligt står för åsikter som du inte kan ställa dig bakom?

Idén är att skapa en trygg plats för dig som närstående där du kan få kunskap och verktyg utan att behöva gå på ett offentligt event. Filmvisningen med efterföljande panelsamtal kommer att livesändas på nätet, så att du kan delta anonymt hemifrån. Under och efter filmen går det också att ställa frågor till expertpanelen. ​

Vad: Exklusiv livesändning av dokumentären Exit: Leaving Extremism Behind, med efterföljande panelsamtal
När: Torsdag 28 november, 19.30-21.30
Var: Online, du kan enkelt delta från din dator hemifrån.
Arrangörer: Doc Lounge och Fryshuset
Moderator: TBA
Panelgäst: Maria Bolme​
Eventlängd: 120 min
Filmlängd: 52 min​​

Hur ska jag göra för att delta som tittare?
​Du deltar enkelt genom att köpa en biljett till eventet här. När du köpt biljett får du en ordebekräftelse till din mejl. När eventdagen närmar sig kommer du få en länk skickad till dig, genom att trycka på den ansluter du till livesändningen och kan se filmen och det efterföjande panelsamtalet från din dator (se till att du har internetuppkoppling).​ Tips: Anslut gärna en stund innan 19.30 så du inte missar starten.


Filminfo
Film: EXIT: Leaving Extremism Behind
Regi: Karen Winther
År: 2018
Land: Norge​​
Språk: Norska, engelska, tyska
Undertexter: Svenska

Kort om arrangörerna
Doc Lounge är en innovativ distributör och visningsorganisation som presenterar högkvalitativa dokumentärfilmer från hela världen med syftet att bygga ny publik till dokumentärfilm och att öka tillgängligheten till viktiga och inspirerande filmer för människor över hela Norden. Projektet Doc Lounge Impact Hub sammanför prisbelönad dokumentärfilm med ledande experter i samhället. Med film som känslo-öppnare, i kombination med skräddarsydda workshops/samtal/utbildningar och informationsspridning, skapar vi nya rum för insikt, kunskap och förändring. En välgjord film lämnar ingen oberörd. Men även om helt omskakad så drunknar den reaktionen snabbt i det allmänna bruset. Vi vill istället ta tillvara det momentum som uppstår. Genom samarbeten med andra aktörer bygger vi broar till en djupare förståelse och engagemang.

Fryshuset har över 30 års praktisk erfarenhet av arbete med riktade insatser för unga. Inkludering som metod för positiv förflyttning. Fryshuset verkar för att ge unga möjlighet att utöva sina passioner, skapa och delta i ungdomsdrivna aktiviteter, utbildningar och arbete. Fryshuset arbetar för att samhället ska ta ungas åsikter och idéer på allvar eftersom Fryshuset är övertygade om att det bidrar till ett kreativt och lösningsinriktat samhällsklimat som vågar tänka nytt och hitta nya lösningar. Fryshuset har varit en del av flertalet socioekonomiska rapporter och doktorsavhandlingar.

 

Synopsis
Hur skulle du reagera om du insåg att allt du någonsin trott på visade sig vara falskt, att vägen tillbaka kräver att du inser att du gjort människor riktigt illa, och att du för att byta spår inte bara mister hela ditt liv, utan även dig själv? Genom intima samtal med tidigare våldsamma extremister över hela världen frågar regissören Karen Winther: Vad föranledde deras livsförändrande beslut att lämna?

I EXIT möter vi Angela från USA och Ingo och Manuel från Tyskland, alla tidigare högerextremister som gjorde valet att lämna sin rörelse. De är nu tvungna att leva gömda på grund av deras farliga förflutna. I Danmark utforskar vi den andra sidan av spektrat när den tidigare våldsamma vänsterextremisten Søren delar berättelsen om sitt liv.

Winther reser även till Frankrike för att träffa en fransk före detta jihadist. David var aktiv i den väpnade islamiska gruppen GIA och har tjänat 6 år i fängelse för terroristaktiviteter. Reflekterande över sitt eget extremistiska förflutna, tillsammans med berättelserna från de människor hon möter, tar Winther med oss på en resa om hur hon kom till insikt att det hon gjorde inte var rätt. Vi bjuds in att följa Winther genom hennes radikala upptäckt, och få insikt i vad som verkligen krävs för att en person ska bryta sig ut ur ett liv som våldsextremist.

Karen Winther är från Norge och utbildad vid NFTS – National Film and Television School, i England. Hennes avslutningsfilm ”The Betrayal” hade premiär på IDFA och har vunnit flera priser. Exit är hennes första långfilm och har sänts världen runt på festivaler och i TV.​

 

Friends & sponsors