Doc Lounge Göteborg
Past3/22015

Himmel över Flogsta

Viktor Johansson, 74 min, Sweden, 2015

Himmel över Flogsta

Viktor "Under Gottsunda" Johanssons nya film!

Förra året hade den uppmärksammade regidebuten Under Gottsunda (bla utsedd till en av årets bästa filmer av Nöjesguiden) världspremiär på Doc Lounge. Nu följer regissören Viktor Johansson upp debuten med Himmel över Flogsta. Stämningen för återigen tankarna till Harmony Korines Gummo och en sktigare form av den suggestiva magi som återfinns i filmer av Terence Mallick.

Det är svårt att dra paralleller till svenska filmer, möjligen även där bland spelfilmer som Man Tänker Sitt.  Himmel över Flogsta är dock en genrehybrid som är djupt förankrad i det ökända och älskade studentområdet Flogsta i Uppsala.

Som många områden med speciell karaktär är det många av innevånarna här som älskar sitt Flogsta och Viktor Johansson rör sig i dessa miljöer med en fingertopskänsla för att skildra plats och atmosfär. Vi möter ett gäng tjejer som är dumpstrande veganer, hockeyhuliganen som funderar på att bli advokat och hans rapande medspelare. "Ni är änglar som beter er som svin" säger en äldre man till den ung desillusionerade kille besatt av Mikael Jackson. Killen som sett Mikaels ansikte framträda i en pizzakartong och han vet att han fortfarande finns där för sina fans. Ett tröst så god som någon.

Det är lätt att känna igen sig i många av de personer som skildras i Himmel över Flogsta men också upptäcka nya sidor av Sverige. Öppna ögonen och fundera över hur mycket vi egentligen vet om våra grannar.

Viktor Johansson gästar oss efter visningen!

Friends & sponsors