Doc Lounge Göteborg
Past11/82018

The Feminist

Hampus Linder, 91 min, Sweden, 2018

Gudrun - Konsten att vara människa ϟ Way Out West

Vi smygstartar höstsäsongen med dokumentären om Sveriges mesta feministiska ikon och gästas av ikonen själv, Gudrun Schyman, samt regissör Hampus Linder!

ϟ OBS WAY OUT WEST-ARMBAND KRÄVS ϟ

Är du Doc Lounge-fan och ska på Way Out West? Missa då inte att vi gör ett gästspel under festivalen och visar den efterlängtade dokumentären om Gudrun – Konsten att vara människa!

Från socialarbetare till framgångsrik partiledare, smutskastad i pressen för sin öppenhet kring alkoholproblem men uppstigen ur askan för att starta Europas första feministiska parti. Gudrun Schyman har skapat känslor i alla läger sedan hon intog platsen som ledare för vänsterpartiet under 90-talet, ett årtionde som, liksom vårt, präglades av såväl nynazistisk närvaro som en stark feministisk motrörelse.

Filmaren Hampus Linder har följt Gudrun Schyman från 2014 till 2018, i vardagen, på home parties från norr till söder, till flyktingläger på Lesbos och i EU-parlamentet, genom riksdagsval och privata samtal med dottern. Filmen ger en inblick i vad som format Gudruns övertygelse. Uppväxten med en alkoholiserad far, studietiden på Socialhögskolan under 68-vågen och arbetet i fredsrörelsen som ledde henne till partiledarposten och till att bli en av de mest inflytelserika personerna i Sverige. Samtidigt är Schyman mor, dotter, fru och kvinna. Filmen visar utmaningarna i att få ihop de olika rollerna. Spänningarna som uppstår när den privata personen och den offentliga personan möts.
 

GÄSTER
Visningen följs av ett samtal och q&a med Gudrun Schyman och filmens regissör Hampus Linder. Samtalet leds av Maria Hellbjörn, journalist och PR-geni bakom den feministiska kommunikationsbyrån Hellbjörn Schedwin.


PLATS OCH TID
Hagabion, Salong 1, Linnégatan 21 

Lördag 11/8, 14:30


BILJETTER:
Visningen är en del av Way Out West och kräver festivalarmband. Armband köpes via wayoutwest.se

 

Friends & sponsors