Doc Lounge Malmö
Past21/52016

Good Things Await

Phie Ambo, 100 min, Denmark, 2014

Good Things Await Trailer from Danish Documentary on Vimeo.

Good Things Await

Frukostvisning under Klimatfestivalen på Moriska Paviljongen!

För andra året i rad arrangerar Doc Lounge Malmö filmfrukost under Malmö Klimatfestival. Lördagen den 21 maj inleds festivalens finaldag med Doc Lounge-favoriten Good Things Await på Moriska Paviljongen i Folkets Park med fri entré och frukost.

"A sensual craft package perfectly captures the magical beauty and wild danger of Danish nature."
- SBS

Filmen Good Things Await, vinnare av priser som Full Frame (Duke Environment Award) – USA, 2015 och Fife (Grand Prix du Jury)– France, 2015 följer den smått legendariske bonden Nils Stokholm på gården Thorshøjgaard som producerar råvaror till stjärnkrogar som NOMA i Köpenhamn. Med avstamp i filmen följer ett samtal modererat av skådespelaren och miljöaktivisten Jonas Bane på Klimatfestivalens årliga tema som är mat och jordbruk. Visningen gästas av filmens regissör Phie Ambo och journalisten Lena Friblick från Stadsbruk och Stadens Skafferi. Frukost erbjuds så långt det räcker och visningen äger rum i Stora salen på Moriskan.

GOOD THINGS AWAIT
Phie Ambo / Danmark / 2014

Niels Stokholm är en av Danmarks mest idealistiska bönder och producerar unika råvaror för de bästa restaurangerna i landet - något som satt Danmark på den gastronomiska världskartan. Hans livssyn handlar om ett liv i harmoni med naturen genom biodynamiskt jordbruk på sin gård Thorshøjgård på Nordsjälland. Men hans sätt att odla är en nagel i ögat på myndigheterna. Med regler och föreskrifter i handen hotas Niels att berövas rätten att ha djur på gården - något helt förödande då Niels anser att hans gård inte är något som är begränsad till hans egen livstid. Han önskar att den mark han lämnar efter sig, också ska vara fruktbar för människor under de närmsta tusen åren. 

REGISSÖRSBESÖK: Phie Ambo
Regissören Phie Ambo har följt bonden Niels nära under flera år när han vårdar sina djur, odlar sina fält i harmoni med universum och slåss en hård kamp mot myndigheternas eviga kontroller. Ambo har regisserat en rad prisbelönta dokumentärfilmer som på olika sätt berör existensiella frågor och filmen Good Things Await har visats på filmfestivaler som Berlinale och IDFA. Hennes intima och avskalade filmmetod tillåter henne att på ett finstämt sätt smälta in i miljön och komma sina subjekt väldigt nära utan störa deras naturliga plats och miljö. 

GÄST: Eva Gustafsson
Samtalet som följer efter filmen kommer att gästas av Eva Gustafsson som sedan sedan 2007 driver restaurangen Moccasin Vin&Kaerlighet i Malmö. Att värna om och gynna det lokala är för Gustafsson och Moccasin en självklarhet med både små och stora samarbetspartners som kan leverera en bra och rättvis produkt. Sedan 2014 har resaturangen även haft en egen grönsaksodling.

MODERATOR: Jonas Bane
Dagens samtal modereras av Jonas Bane, skådespelare, musikalartist och mycket engagerad i klimatfrågor. Förutom att vara talesperson för ideella organisationen Klimataktion, har Bane deltagit i flera projekt och aktioner tillsammans med PUSH Sverige, Greenpeace, Naturskyddsföreningen och 350.org. Under våren har han varit på riksturné med en föreläsning om hållbarhetsfrågor riktad mot gymnasieungdomar. 

TID: Lördag 21 maj kl. 9.30-12.00
PLATS: Stora salen, Moriska Paviljongen, Malmö.
FRI ENTRÉ

Filmfrukosten anordnas tillsammans med Globala Malmö. Globala Malmö är ett samarbete mellan Malmö stad och lokala föreningar, som en satsning för att inspirera fler aktörer att engagera sig i globala frågor. Globala Malmö vill främja nätverksbyggandet mellan aktörer och öka förståelsen för att vi genom att tänka globalt och agera lokalt kan påverka den globala utvecklingen.