Doc Lounge Helsingborg
Past7/22018

Golden Dawn Girls

Håvard Bustnes, min, NorwayDenmark, 2017

Golden Dawn Girls

Äntligen dags för årets första Doc Lounge Helsingborg! Den 7:e februari rivstartar vi med den politiska thrillern ”Golden Dawn Girls” i samarbete med Antirasistiska Filmdagar (ARF) och Stadsbiblioteket. Denna säsong sker varje visning på en ny plats i Helsingborg - först ut är Stadsbiblioteket.

”Blood, Honour, Golden Dawn!”

När 20 medlemmar från det grekiska partiet Gyllene Gryning fängslas, anklagade för att leda en kriminell organisation, träder kvinnorna bakom männen fram. I Golden Dawn Girls bjuder en fru, en mamma och en dotter till de fängslade männen in en norsk filmare för att visa upp en mänskligare sida av partiet med barn och familjemiddagar. Övertygad om att kvinnor inte kan vara så inhumana att de stöder något som liknar nazism, släpps han in i partiets innersta. Medan de regelbundet pausar intervjun för att stämma av att det gick som de vill, lämnas kameran igång. När kameran rullar mellan intervjuerna blir glappet mellan ord och handling tydligt. En chockerande dokumentär om vad som händer när människor lever med skygglappar.

Golden Dawn Girls
Håvard Bustnes / Norge / 2017 / 95 min
Språk: Engelska/ Grekiska 
Undertexter: Engelska

TID
17.15-17.45 Café Birger - Samtal kring nationalism
18.00-19.30 Hörsalen våning 2 - Film: Golden Dawn Girls
ARF bjuder på inträdet. För att garantera plats förboka här!

Samtalet arrangeras av ARF. Samtalsgäst avslöjas snart!
Antirasistiska Filmdagar, ARF, är en partipolitiskt och religiöst obunden verksamhet som vill synliggöra och väcka debatt kring frågor rörande rasism, främlingsfientlighet, diskriminering och demokrati. ARF arrangeras av Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg i samarbete med Medborgarskolan och med stöd av Kulturnämnden Helsingborg.

Doc Lounge Helsingborg arrangeras med stöd av Kulturnämnden i Helsingborg samt med sponsring från ABF Helsingborg, Film i Skåne, Svenska Filminstitutet och SVT. Tack Vänner!

Friends & sponsors