Doc Lounge Lund
Past11/102016

Gayby Baby

Maya Newell, 85 min, Australia, 2015

Gayby Baby

Ett rörande porträtt av familjer med samkönade föräldrar. Filmen ger en uppfriskande och ärlig bild av vad som räknas på riktigt i dagens samhälle.

Gayby Baby följer Gus, Ebony, Matt och Grahams liv - fyra barn vars föräldrar är homosexuella. Medan de brottas med personliga förändringar och puberteten brottas omvärlden med tanken på samkönade äktenskap och huruvida barn i familjer med samkönade föräldrar är i riskzonen eller inte.

I en tid då världen ifrågasätter politiken kring familjer med samkönade föräldrar tar Gayby Baby oss in i fyra olika barns hem. Där får vi följa deras personliga draman på väg in i puberteten under vägledning av sina homosexuella föräldrar.

I ett hem med två mammor och en syster försöker Gus ta reda på vad det innebär att vara ”man”. Ebony kämpar för att hitta sin röst som sångare och en plats där hennes familj accepteras. Matt ifrågasätter hur den gud hans lesbiska mammor tror på kan vilja förpassa dem till helvetet och Grahams önskan om att bli bra på att läsa och få sina pappors bekräftelse kompliceras av en flytt till Fiji där homosexualitet inte är allmänt accepterat. 

Berättat ur barnens synvinkel är Gayby Baby ett rörande porträtt av familjer med samkönade föräldrar. Filmen ger en uppfriskande och ärlig bild av vad som räknas på riktigt i dagens samhälle.