Doc Lounge Varberg
Past13/22014

Fotbollens Sista Proletärer, Mari Carmen Espana- Tystnadens slut

Säsongspremiär! Doc Lounge Special: Maraton!

FILM: FOTBOLLENS SISTA PROLETÄRER
FOTBOLLENS SISTA PROLETÄRER är en svensk dokumentärfilm från 2011 av Martin Jönsson och Pontus Hjorthén om IFK Göteborg. Den otroliga historien om kockarna, rörmokarna och fritidsledarna i IFK tar avstamp i 1970-talets Göteborg, en utpräglad arbetarstad med tung verkstadsindustri i varven och Volvo, när det svenska samhället var en beundrad förebild runt om i världen.  Filmen speglar 1980-talets förändrade samhällsideal och hur den Svenska modellen i Sven-Göran Erikssons tappning skakade fotbolls-Europa.

IFK-spelarna var vanliga killar som jobbade på dagarna och tränade på kvällen… Laget utvecklades under Sven-Göran Eriksson tränarskap till att utmana europeiska proffsklubbar och vann 1982 överraskande UEFA-cupen efter finalseger mot Hamburger SV och senare semifinalen i Europacupen för mästarlag 1986. De bästa spelarna blev sedan utlandsproffs och nya spelare kom att köpas in i satsningar på Europaspel.

Medverkar gör bland andra Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Dan Corneliusson, Ruben Svensson, Leif “Loket” Olsson, Sven-Göran Eriksson och Tord Holmgren. Historien återskapas med hjälp av bilder från olika europeiska tv-arkiv och gamla kasserade filmrullar från skrymslena i Sveriges Televisions dammiga arkiv har återfunnits. Med kameravinklar som aldrig tidigare visats och ljudband som ingen tidigare hört får vi ta del av nya fakta och hemligheter om händelser som i filmen nästan känns som drömmar ur vårt kollektiva medvetande.

FILM: MARI CARMEN ESPANA - TYSTNADENS SLUT
Mari Carmen vid tystnadens slut, är en road-movie om vad som händer när ett land försöker tiga ihjäl sin historia. I en värld som högt på dagordningen har frågan om en anständig världsordning, där diktatorer kan ställas till svars och deras offer få upprättelse, är det spanska exemplet av universellt intresse.

I Spanien efter diktatorn Francisco Francos död beslutade man att blicka framåt istället för att rannsaka sin historia av inbördeskrig och diktatur. Men vad är värt att offra i demokratins namn? Vem ska ställas till svars idag för grymheter som utfördes för 60 sedan? Två svenska filmare reser till Spanien för att bilandes söka svar på dessa frågor. De möter Mari Carmen, som söker upprätelse för sin farfar, och bestämmer sig för att hjälpa henne – vilket leder till en monumental konfrontation med den katolska kyrkan.

Filmen vann Publikens pris på filmfestivalen Docupolis i Barcelona och har också visats på flera festivaler runt om i Sydamerika, Spanien och Frankrike.

MUSIK: DOC LOUNGE VARBERG CREW
Även på musikfronten kör vi denna gång en specialare! Eftersom kvällen fylls av mer film än vanligt, blir det lite mindre musik än vanligt… Men inte blir det sämre för det! Doc Lounge Varberg Crew – projektledare Louise Morberg och marknadsansvarig Lena Sandersson skräddarsyr en låtlista efter filmernas teman: Fotboll och Spanien. Vill du komma med låttips? Gilla vår sida på facebook och skriv till oss där!

REGISSÖRER PÅ PLATS: Martin Jönsson och Pontus Hjorthén kommer att finnas på plats för att hålla diskussion och berätta kul film-kuriosa. Baren är som vanligt öppen och loungen redo för filmsnack och mingel.

OBS! KVÄLLEN BÖRJAR KL 18 !!