Doc Lounge Helsingborg
Current7/102020

For Somebody Else

Sven Blume, 90 min, SwedenUSA, 2020

For Somebody Else

Unik förhandsvisning av svenske regissören Sven Blumes senaste dokumentär!

Höstens andra dokumentär bjuder på starka känslor om en ytterst polariserande, politisk fråga - surrogatmödraskap och en intim inblick i ett av livets största skeenden.

”Coronapandemin förhindrar föräldrar att hämta hem sina barn.” – SVT, 19 april 2020

Surrogat är just nu ett högaktuellt ämne då flera spädbarn världen över befinner sig i en laglig limbo. Detta då deras blivande föräldrar inte har tillstånd att hämta hem dem under den rådande pandemin. Men fenomenet har skrivits om ända sedan antiken. Babylonisk lag tillät exempelvis värdmödraskap för infertila, gifta kvinnor. I Sverige är surrogatmoderskap förbjudet, men i Indien var det en biljonindustri fram till 2015 då landet satte stopp för internationella kunder. I flera delstater i U.S.A är surrogat också lagligt, för den som har råd. Prislappen kan landa på över en miljon kronor. ”For Somebody Else” följer tre kvinnor i Kalifornien som av olika skäl valt att agera surrogat. Regissören ger en inblick i deras liv under graviditeten fram till förlossningen och tiden som följer kort därpå. Ett personligt porträtt om ett högst känsligt ämne som lätt väcker debatt.

Biljettlänk och gäst för kvällen tillkommer inom kort.

Kvällens schema:
17:30 - Dörrarna öppnas
19:00 - Filmstart

Doc Lounge Helsingborg arrangeras med stöd av Kulturnämnden i Helsingborg och i samarbete med ABF Helsingborg, Film i Skåne, Svenska Filminstitutet och SVT. Tack Vänner!