Doc Lounge Malmö
Past24/112015

FILMBAR #15 - Doc Lounge Edition

Kortfilmsextravaganza i samarbete med FILMBAR! Kvällens DJ är Glitterlicking!

Doc Lounge Malmö presenterar stolt i samarbete med Filmbar en dokumentär kortfilmskväll! Se de senaste talangerna inom dokumentär kortfilm i sällskap av snack och musik. Under sitt FILMBAR #15 gästar de Doc Lounge Malmös lokaler och kör ett supersamarbete! Kvällen är uppbyggd i tre block av kortfilmer. Block 1 börjar kl 19.30, block 2 börjar kl 20.30 och block 3 börjar kl 21.20.

KVÄLLENS PROGRAM
BLOCK 1: kl 19.30

SHADOWLAND - Malmöpremiär!
John Skoog, Sverige 2014, 14 min

Filmen visar platser i Kalifornien som har ”spelat” andra delar av världen i tidiga Hollywoodfilmer. Genom att återbesöka dessa platser, dokumentera dem som de ser ut i dag och genom att låta ljudet från de gamla filmerna hemsöka dem, rekonstruerar filmen det kaliforniska landskapet som en plats utanför tid och rum.

M-E: A VIDEO SELFIE
Eva-Marie Elg, 2015, 15 minuter

Projektet resulterade i ett semidokumentärt videokonstverk, där endast främmande yrkesutövare, som hypnotisörer, astrologer, terapeuter, siare, drömtydare m fl målar upp en bild av mig för åskådaren. Ljudet från dessa möten spelades in och utifrån det redigerade ljudmontaget utvecklade och producerade jag det visuella språket som en kommentar på den tillskrivna berättelsen om mig.
- Eva-Marie Elg

ARKTEKTUR OCH LINDRING
Moa Liew, Christel Wolff Nisbeth, Annemie Sandahl, 2012, 11.32 minuter

Hur påverkar rummet ditt välmående? Har arkitektur kraften att kunna behandla och lindra? Om du bara har ett rum att tillgå – hospice –före du dör så måste det vara ett bra rum! Men vilka rumsliga kvaliteter föredrar vi?

BLOCK 2: kl 20.30

JAG KÄNNER DIG HANS - Malmöpremiär!
Jacob Nilsson och Emil Askenberger,  2015, 14.12 minuter

På deras vänners begravning inträffade det som inte får hända, men trots fullständigt förändrade förutsättningar valde Staffan att stanna kvar hos Hans. I en finstämd och varsamt berättad dokumentär skildras en kärlek vars rötter sträcker sig djupare än smärtan.

STORIES FROM THE WARS
Freja Andersson, 2015, 5 minuter

100 år har gått sedan det första världskriget bröt ut, 75 år sedan det andra. I en värld där stora delar av den europeiska befolkningen aldrig har upplevt krig och är avskärmade från de krig som idag pågår, väcks frågor kring vems krig det är vi berättar om och minns

DANSA TILLS JAG STUPAR
Henrik Andersson, 2014, 4 minuter

Låt Dansa tills jag stupar, av och med Lars Henrik Andersson. Inspelning skedde under en dag i Filmcentrum syds lokaler. Klippningen pågick i 3 månader, av och till.  Att hitta, acceptera och tycka om sin väg här i livet även om den går i 7takt.

AUTONOMOUS - Malmöpremiär!
Alexander Rynéus & Per Eriksson, Sverige 2014, 14 min

Gränslandet mellan det verkliga och overkliga suddas allt mer ut genom de teknologiska framsteg som görs. Hur kommer vi stå oss i en tid där människor byts ut mot robotar? Finns det en gräns för vad som går att ersätta? Autonomous är en intensiv, stämningsfull inblick i den framtid som redan är här.

BLOCK 3: kl 21.20

PIREN
Nils Petter Löfstedt och Erik Vestman Sverige 2010, 28 min - BESÖK AV NILS PETTER LÖFSTEDT OCH ERIK VESTMAN MED VISNING AV WORK IN PROGRESS!

Inuti en pir någonstans i Malmö upptäcker Erik Vestman och Nils Petter Löfstedt ett okänt hålrum. I sex månader bygger de Malmös hemligaste rum med vita väggar och parkettgolv. Mycket går att åstadkomma med fyra händer, utan vare sig pengar eller chef. Piren hade sin premiärvisning på Doc Lounge i Malmö 2010. 

DJ: GLITTERLICKING. Ett posthumanistiskt, queert och technofeministiskt konstkollektiv som har myntat begreppen glitteraktivism och ourtwork. Glitterlicking förenar sin femmeaktivism med andra feministiska rörelser och rättvisekamper, med bl a inspirationer av den feministiska konstaktivistgruppen Mujeres Creando i Bolivia samt Guerilla Girls i USA.
TID: Den 24 november. Dörrar öppnar kl 19 / BLOCK 1: kl 19.30 / BLOCK 2: kl 20.30 / BLOCK 3: kl 21.20 
PLATS: Babel, Spångatan 38, Malmö
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär) eller DOC LOUNGE GULDKORT (350 kr) ger fri entré på alla säsongens ordinarie visningar.

OM FILMBAR
Varje FILMBAR innehåller två visningsblock med skånska kortfilmer plus ett tredje filmblock med ett särskilt tema. Innan första filmblocket samt i pauser mellan filmblocken blir det mingel + bar + DJ/VJ + ev kringarrangemang. Antalet visningsfönster för dokumentärfilm och långfilm har ökat, men kortfilmen har fortfarande svårt att få den uppmärksamhet och uppskattning den förtjänar. FILMBAR vill bli det främsta lokala visningsfönstret för skånsk kortfilm. Det är därför extra intressant med filmer som inte är visade publikt i Malmö/Sverige/Världen! En annan hög prioritet är att uppnå en rik mix med så många olika sorters kortfilm som möjligt.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö, SFI, Babel och FilmCentrum Syd.

 

Glitterlicking