Doc Lounge Göteborg
Past6/112018

False Confessions

Katrine Philp, 93 min, DenmarkGermany, 2018

False Confessions trailer from Good Company Pictures on Vimeo.

False Confessions

Manipulerande förhörsledare får årligen oräkneliga amerikaner att erkänna brott de inte begått.

Skulle du erkänna ett brott du inte begått? Det gör oräkneliga Amerikaner varje år och orsaken sägs vara att utbildade förhörsledare kan få vem som helst att erkänna vad som helst.

I USA är det tillåtet för förhörsledare att ljuga om bevisning i förhör med brottsmisstänkta. Det är faktiskt inte bara lagligt, utan även vanligt att polisen använder sig av komplicerade psykologiska metoder för att inte bara få den misstänkte att erkänna, utan även få personen att själv tro att den faktiskt begått brott.

I False Confessions får vi följa den danskfödda försvarsadvokaten Jane Fisher-Byrialsen, när hon tar sig en ett antal fall där de misstänkta blivit oskyldigt dömda efter att de manipulerats att erkänna brott de inte begått. Genom intervjuer med de drabbade, deras anhöriga och experter samt hårresande material direkt från förhörsrummen, rullas en av det amerikanska rättssystemets stora katastrofer ut sig framför våra ögon.

RÄTTSPSYKOLOGERNA UTREDER:
Vad händer i ett förhörsrum? Vad får en människa att erkänna ett brott de inte begått och vad har Palmeutredningen gemensamt med Fallet Kevin? Efter filmen arrangeras ett samtal där vi fördjupar oss i psykologin i förhörsrummet.

Medverkande:

Timothy Luke är amerikansk rättspsykolog som nu föreläser i rättspsykologi på Göteborgs Universitet. Han har tidigare både utbildat förhörsledare och agerat rådgivare i fall där det misstänks ha förekommit framtvingade erkännanden.

Sara Landström är verksam forskare i den rättspsykologiska forskargruppen CLIP (Criminal, Legal and Investigative Psychology) vid Göteborgs universitet och har bland annat granskat förhören med de två misstänkta bröderna i det uppmärksammade Kevin-fallet.

Samtalet sker på engelska och modereras av journalisten Cecilia Floris.

 

FÖRFILM: FIND FIX FINISH (rullar under insläpp): 
Vi startar kvällen med en förfilm om drönarkrigets psykologi!
FIND FIX FINISH är vittnesmål från dem som suttit bakom avfyrarknappen under det amerikanska drönarkriget i mellanöstern. Vad händer med människoliv när de reduceras till pixlar på en skärm? 

 

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, ABF och Folkteatern.  

Dessa kvällar finns möjlighet att ta med sitt glas från baren in i salongen. Möblering: Dynor i gradäng utan ryggstöd (ej stolar).

- - - - - - - - - - - - - - -
TID: Dörrarna in till foajén öppnar kl. 18:30, du är såklart välkommen att mingla i Folks bar och restaurang innan dess. Filmen börjar ca kl. 19:00
PLATS: Folkteaterns lilla scen, Olof Palmes Plats, 413 04 Göteborg
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär/arbetssökande samt medlemmar i FilmCloud

 

Friends & sponsors