Doc Lounge Göteborg
Past12/32019

Exit: Leaving Extremism Behind

Karen Winther, 85 min, Norway, 2018

EXIT: Leaving Extremism Behind TRAILER 2018 from Sant & Usant documentary film on Vimeo.

Exit: Leaving Extremism Behind + Samtal

Vilken väckarklocka krävs för att väcka våldsamma extremister?

Hur lämnar du en grupp och ett sammanhang där medlemsskapet är satt till livstid? Är det ens möjligt att bli helt “fri”? Se starka och personliga Exit: Leaving Extremism Behind om att hitta vägen ut ur extremismens grepp.

Tidigare nazister, jihadister och våldsamma vänsterextrema - alla har de gemensamt att de betalat ett högt pris när de lämnat sina militanta organisationer. Hur gjorde de? Ikväll beger vi oss in i mörkret och letar tillsammans efter den ljusa vägen ut. 

Norska filmskaparen Karen Winther, som i tonåren var aktiv i både vänster- och högerextrema grupper, besöker andra avhoppare i USA, Tyskland, Frankrike och Danmark. Med knivskarp tydlighet visar Exit vad våld kan göra med en människa och att orsaken till att människor dras in i extremistiska grupper ofta bottnar i annat än ideologisk eller religiös övertygelse.

Filmen är inte bara en skildring av olika människors vändpunkter och väg till försoning utan lika mycket en resa där regissören själv gör upp med sitt förflutna. Går alla handlingar verkligen att förlåta?

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.  
 

→ OM FILMEN
Trailer: https://vimeo.com/260719895
Längd: 85 minuter
Regi: Karen Winther, Norge

Filmen visas på Lilla Scen dit det går utmärkt att också ta med sig ett glas från baren om man vill. Möbleringen är dynor i gradäng utan ryggstöd (ej stolar).

→ SAMTAL
Efter filmen träffar vi Maria Bolme, representant från Fryshuset, som gästar för att ge en fördjupad bild efter filmen och berätta mer om våldsbejakande extremism genom att dela de erfarenheter som Fryshuset har. Maria Bolme är i grunden filmarbetare och har arbetat både konstnärligt och med film som verktyg i socialt arbete. På Fryshuset arbetar Maria med kommunikation, kunskapsspridning och med förebyggande projekt för unga.

Fryshuset och deras verksamhet Exit har mer än 20 års erfarenhet av att arbeta med Våldsbejakande extremism. Idag innefattar det förebyggande arbete, kunskapsspridning, anhörigstöd och avhopp från Vit makt-rörelser.

EXIT– Leaving Extremism Behind är en av tre filmer i Doc Lounge Impact Hub, ett projekt finansierat av Postkodsstiftelsen och en ny gren i Doc Lounges verksamhet, som syftar till att utveckla en ny form för innovativ dokumentärfilmsdistribution och inkluderar, förutom traditionell distribution, även outreach- och impactarbete på nationell nivå.

→ FÖRFILM, DOC LOUNGE LOCALS: 2017.09.30
Regi: Jenny L. Wallin, Jakob Eliasson och Aldin Abrahamsson
2017.09.30 är ett tyst men talande motstånd mot de högerextrema demonstrationer som ägde rum i Göteborg under titelns datum. Regissörerna besöker dessutom visningen!

- - - - - - - - - - - - - - -

TID: Dörrarna öppnar kl. 18:30, men du är såklart välkommen att mingla i Folks bar och restaurang innan dess. Filmen börjar ca kl. 19:00.
PLATS: Folkteaterns Lilla scen, Olof Palmes Plats, 413 04 Göteborg
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär/arbetssökande samt medlemmar i FilmCloud

 

Friends & sponsors