Doc Lounge Stockholm
Past26/92015

Evaporating Borders

Iva Radivojevic, 73 min, USACyprus, 2014

Evaporating Borders : TRAILER from ivarad on Vimeo.

Evaporating Borders

Specialvisning i samband med ★SHAKE BORDERS // CRUSH NATIONS★

PÅ Subtopia kommer det nu på lördag finnas aktiviteter för alla åldrar i form av pyssel, spel, marknad, samtal och vegansk mat. Klockan 15.45 visar vi Evaporating Borders. Stanna gärna kvar senare då det går över till stor fest och liveakter med bland annat TaxiTaxi!. Alla intäckter under dagen och kvällen går till INGEN MÄNNISKA ÄR ILLEGAL. SÅ om du ska dricka öl någonstans på lördag kväll så är det alltså definitivt här. Endast kontanter.

 

FILM:  Filmskaparen Iva Radivojevic har gjort en extremt viktigt och poetsk film reflektion över situationen i Cypern. En fjärdedel av invårnarna på är immigranter och de flesta från mellanöstern. De tar sig över havet i hopp om ett bättre liv, till ön vars medborgare blir allt mer ovilliga att ta emot dem. Iva  låter asylsökande, byråkrater, advokater, grekcyprioter och nynazister berätta om sina upplevelser och sin syn på situationen. Med ett stillsamt och närgånget fotografi, och filmskaparens egna erfarenheter som röd tråd, problematiseras långsamt bilden av var gränsen går; för landet, för lagen och för den egna identiteten.

Ivas filmer utforskar teman som identitet och migration och har visats på filmfestivaler som SXSW, Rotterdam IFF, HotDocs, PBS samt blivit publiserad i New York Times Op-Docs.