Doc Lounge Varberg
Past25/12018

Europas Brasilia

Carl Pontus Hjorthén, 65 min, Sweden, 2018

Europas Brasilia

Inspirerade av Le Corbusiers idéer om staden som en maskin, och estetiken från Brasiliens nya huvudstad Brasilia, försökte stadsplanerarna i Göteborg bygga en ny stad för 200 000 invånare, mitt ute i skogen.

En film om Sagal Hussein från Hjällbo

I bostadsbristens sextiotal drabbades stadsplanerarna i Göteborg av storhetsvansinne. Stadens industrier expanderade i rekordfart och det talades om att staden skulle växa om Stockholm och bli ett centrum i Norden.

Hjällbo byggdes 1968 och var en mönsterförort, invånarnas liv hade planerats in i minsta vardagsbestyr. Ute i världen imponerades man av svenskarnas ambitiösa samhällsplanering. I själva verket var det en del av en stadsplaneringsmiss av bibliska dimensioner. Genom bulvaner köpte kommunen upp mark från bönderna i grannkommunerna i Nordost; Angered och Bergum. Och där ute i vildmarken – långt från stadens centrum – skulle det nya Göteborg växa fram. Det skulle bli Europas Brasilia, tänkte man sig i all blygsamhet. Industrikrisen och den långa avvecklingen av Göteborg som arbetarnas förlovade stad krossade politikernas visioner, förorterna i Nordost växte aldrig ihop med staden och den förväntade utvecklingen kom av sig.

Sagal är en 19-årig boxare från Hjällbo. Hon kan inte tänka sig en bättre plats att växa upp på. Sagal vill läsa till läkare och har sökt in till en skola i Rumänien. Samtidigt har hon en plats i landslaget i boxning att försvara. Men hon måste lägga om stil och bli starkare och mer aggressiv, för boxningsförbundet vill förändra amatörboxningen, så att den skall bli mer lik proffsboxning. I april 2014 blir hon svensk mästare i sin viktklass. Filmens kärnberättelse är hennes personliga resa. Ett collage av unikt arkivmaterial om Hjällbos historia, actionfylld boxning, hård träning samt intervjuer med förortens kritiker ur den akademiska medelklassen, som på olika sätt försöker förklara för Sagal varför förorten hon kommer ifrån är ett sådant misslyckande. 

▶︎ Regissörsbesök! Carl Pontus Hjorthén på plats för samtal med Region Hallands filmutvecklare Anna Eriksson! 
▶︎ Eftersnack med Sten Hedelin, stadsbyggnadsarkitekt i Varbergs kommun som arbetar med Västerport-utvecklingen som ska förändra hela stan på sikt. 
▶︎ Dörrarna öppnas kl.18, då finns våra ekologiska smörrebröd och smarriga drycker i Teaterfoajéns bar.
▶︎ Filmstart kl.19.00!