Doc Lounge Östersund
Past11/122018

Ethiopiques - Revolt of the Soul

Maciek Bochniak, 70 min, Poland, GermanyUK, 2017

Ethiopiques - Revolt of the Soul

Säsongsavslutning med Kreativ Explosion + Hej Främling! + LIVE: Ebo Krdum & Genuine Mezziga

WOW vilken säsong vi haft, hatten av till alla inblandade och låt oss avsluta med buller och sväng! Vi har för kvällen slagit oss samman med Kreativ Explosion och Hej Främling! så utöver den riktigt bra dokumentären Ethiopiques - Revolt of the Soul kommer Ebo Krdum & Genuine Mezziga och bjuder på riktigt fina toner. Tack Martin!

Ethioppiques - Revolt of the soul

En storslagen musikdokumentär som får avsluta en fantastisk höstsäsong! Följ med på en spännande resa in i en nästan bortglömd värld. Ethiopiques - Revolt of the Soul är historien om den etiopiska musiken, berättad dels utifrån Francis Falcetos perspektiv, men även såklart de Etiopiska musikernas. Det är en skildring av Falcetos resa in i den, för honom då oupptäckta, världen av etiopisk musik och utforskandet av en av världsmusikens milstolpar.

Filmen är framförallt en historia om denna unika musikgenre, som har haft ett betydande inflytande på fri jazz och popmusik under det sena 1900-talet. Den berättar om är en förlorad och bortglömd generation av musiker, som drevs på flykt när kejsar Haile Selassies störtades och och den kommunistiska Derg juntan tog makten. Av dessa musiker lever många idag i fattigdom i exil och maktskiftet i Etiopien betydde såklart en enorm förändring politiskt såväl som socialt och resulterade i ett nästan obefintligt kulturliv.

Regissör: Maciek Bochniak
2017 / Polen, Tyskland, Storbritannien
Längd: 70 min
Språk: Engelska
Undertexter: Engelska

TID: Dörrar öppnar kl 18.00 - filmen börjar runt 18.45 och livespelningen är efter filmen
PLATS: Teaterfojén, Storsjöteatern
ENTRÉ: 50 kr alt. Guldkort

Kvällen presenteras av Doc Lounge Östersund och Kreativ Explosion i samarbete med Hej Främling!, Storsjöteatern, Filmpool, Region JH, Studieförbundet Sensus, Östersunds kommun, Kulturrådet, Kontaktnätet och Hotel Emma. 

______________________________________________________________________________________

Kreativ Explosion - en genreöverskridande kulturförening, av unga, för unga, som arrangerar live konserter, teater, estradpoesi och annan scenkonst.

Hej Främling! -  en ideell förening som möjliggör gratis hälsofrämjande aktiviteter till alla – med ett särskilt inbjudande fokus till  personer i utanförskap.

Ebo Krdum & Genuine Mezziga -
Ebo Krdum är en fenomenal ung sudanesisk sångare, gitarrist och låtskrivare från Darfur-området i västra Sudan. Hans musik är en egen blandning av ökenblues, afrobeat och soul med sköna svängiga och meditativa rytmer och texter på olika afrikanska språk samt svenska, engelska, darfur & juba-arabi och franska. Ebos musik har ett tydligt tema av frihet, fred, kärlek, rättvisa, medmänsklighet, jämställdhet och glädje. Tillsammans med sitt band Genuine Mezziga med både afrikanska och svenska musiker, har Ebo det senaste året byggt upp ett rykte som ett av Stockholms skönaste och mest unika akter! 

Ebo: Sing/song-writer & lead-vocal-guitarist.
Malin: Flute, guitar, percussion & back-up vocalist. 
Kebba: percussion & back-up vocalist.
John: M-producer, drums & back-up vocalist.
SugaRay: bass & back-up vocalist.
Kaj: lead-guitar & back-up vocalist.

Varmt välkomna allesammans!