Doc Lounge Stockholm
Past12/102010

Episode III: Enjoy Poverty

Renzo Martens, 90 min, Netherlands, 2009

Enjoy Poverty

Säsongsöppning!

Doc Lounge STHLM drar igång höstens program med den kontroversiella och oroväckande filmen “Enjoy Poverty”. Det kommer bli en grym kväll med konst, musik och samtal. Vi lämnar bland annat över eftersancket till OmVärlden som kommer att ordna en diskussion ledd av chefredaktör Jesper Bengtsson om konstnärens möjligheter att tänja på gränser, om provokation som ett medel och journalistens ansvar i att skildringen av fattigdom. Med i samtalet är Lena Bergendahl, konstnär, Mats Bigert, konstnär, Hellen Wanjiku, grundare av radiokanalen Koch FM i Kenya och nu knuten till Daraja, ett volontärprogram i Korogocho, Kenya som arbetar med kommunikation om kvinnors rättigheter samt med radio och film.

Enjoy Poverty är en obekväm film som bygger på tesen att Afrikas mest lukrativa exportvara varken är diamanter eller kakao utan fattigdom. Den drar paralleller mellan västerländsk konsumtion, biståndspolitik och fattigdomens status que samt undersöker om väst genom konst, journalistik och bistånd accepterar och legitimerar en fortsatt exploatering av världens fattiga.

Den nederländska konstnären Renzo Martens gör en personlig resa genom Kongo och försöker hjälpa lokalbefolkningen att tjäna pengar på sin, enligt honom, största tillgång: den egna fattigdomen. Han instruerar bland annat bröllopsfotografer att att likt västerländska journalister porträttera våldtagna kvinnor och undernärda barn – det ger mycket mer pengar än att fota fester. Cyniskt? Ja visst, men också viktigt då filmen kompromisslöst ställer frågor kring hur det västerländska samhället tjänar på andras krig och misär.

LIVE: Liz Heiner spelar sånger från The Phoenix

VIDEOINSTALLATION: Jennifer Rainsford, Lena Bergendahl, Rut Karin Zettergren visar Applied theories of expanding minds.

SAMTAL: OmVärldens chefredaktör Jesper Bengtsson diskuterar med Lena Bergendahl, konstnär, Mats Bigert, konstnär, Hellen Wanjiku, grundare av radiokanalen Koch FM.

DJ: Nanushka Yeaman

VARMT VÄLKOMNA TILL EN NY SÄSONG AV DOC LOUNGE!