Doc Lounge Lund
Past23/32010

Episode III: Enjoy Poverty

Renzo Martens, 90 min, Netherlands, 2009

Enjoy Poverty

Regissörssamtal och DJ!

SAMTAL: Exlusivt  SKYPE- samtal med konstnären och tillika filmens regissör Renzo Martens som kommer att befinna sig i  metropolen  New York.

DJ: I soffan denna kväll hittar vi Märta Leffler från Ariman

ENJOY POVERTY är ett konstprojekt och en mycket provocerande  dokumentärfilm  som ställt till rabalder på filmfestivaler runt om i världen.  Renzo Martens konstprojketet kan anses vara helt galet och osmakligt men det ställer också viktiga frågor och ger en svidande kritik mot den rikare västvärlden.

Renzo Martens  reser runt i afrikanska Kongo under två års tid, från huvudstaden Kinshasa till långt in i djungeln. Han filmar hjälparbetare, ställer provocerande frågor och ifrågasätter den vita mannens sätt att hjälpa de fattiga. Han avslöjar FN, som delvis beskyddar rika guldprospektörer och konfronterar Läkare utan gränser.

I flyktinglägren och bland de hårt arbetande på plantagen i Kongo är de enda som kan försörja sina familjer de utländska läkarna, de utländska fotograferna och de utländska biståndsarbetarna.

Filmens provocerande tes är att fattigdomen är Kongos största naturtillgång och att invånarna måste lära sig att  tjäna pengar på den. SO ENJOY POVERTY!