Doc Lounge Malmö
Past9/22009

Drottningen och Jag

Nahid Persson Sarvestani, 90 min, Sweden, 2008

Drottningen och jag

Persisk basar, livemusik och förfilm av Jonas Odell!

Musik: Persisk livemusik

Förfilm: Lögner av Jonas Odell

På plats: Babak Rahimi

Persisk basar: Iransk-Svenska Föreningen i Malmö finns på plats med bakelser, böcker och musik.

Doc Lounge är stolta att presentera en exklusiv förhandsvisning av Nahid Persson Sarvestanis Sundance aktuella film Drottningen och jag. Dokumentären ger ett nära porträtt av den vackra Farah Diba, den Iranska f d. drottningen som lever i exil sedan Iranska revolutionen 1978. Iranskfödda Nahid Persson var själv en av de många som deltog i revolutionens störtande av monarkin och Shahen av Iran för nära 30 år sedan. Vad Nahid inte visste då var att det inte skulle dröja länge innan Nahid själv tvingades gå i exil som konsekvens av den nya regimen..

Nahids agenda var ursprungligen att berätta historien om drottning Farah Dibas livsöde och person. Farah Diba välkomnade också Nahid och filmteamet in i sitt liv. Men när hon får höra av en väninnan vilken sida Nahid stått på under revolutionen blir hon misstänksam och stoppar filmningen. Det går några månader innan Nahid lyckas vinna tillbaka drottningens förtroende och filmarbetet kan återupptas. Under den två år långa filmningen kommer de båda kvinnorna att sakta men säkert övervinna sin misstänksamhet mot varandra. Och deras möten blir till ett förtroligt samtal mellan två före detta motståndare, som idag lever under samma levnadsförhållanden.
Drottningen och jag är en gripande film som ger plats åt två röster av samma historia, om krossade drömmar och förhoppningar om att leva i frihet i det egna landet Iran.

Innan filmen visar vi Jonas Odells animerade kortfilm Lögner, som nyligen belönades som Bästa kortfilm på Guldbaggegalan, och som kammade hem priset som bästa internationella kortfilm vid Sundancefestivalen i Park City i Utah.

Välkomna!

Drottningen och jag presenteras i samarbete med Iransk-Svenska föreningen samt Folkets Bio. Filmen har sverigepremiär på Biograf Panora i Malmö, fredag den 13e februari.