Doc Lounge Göteborg
Past31/82019

PUSH

Fredrik Gertten, 92 min, Sweden, 2019

PUSH - Trailer from WG Film on Vimeo.

Doc Lounge GBG:s stora 10-årsfest!

Doc Lounge Göteborg firar 10 år med förhandsvisning av Fredrik Gerttens PUSH, livespelning med Tracy Irve och DJ:s hela kvällen.

Doc Lounge Göteborg fyller 10 år och drar till med fest på Oceanen! Det blir förhandsvisning av Fredrik Gerttens PUSH, livespelning med Tracy Irve och DJ:s från både film- och klubbvärlden.

→ FILM: PUSH av Fredrik Gertten
2009 startade en liten dokumentärfilmsklubb i Göteborg. På Tredje Långgatans House of Win-Win, visades Bananas!*, den lilla dokumentären som höjde rösten mot Dole och skakade om hela världen. Filmens regissör, Fredrik Gertten, har sedan dess seglat upp som en av våra mest profilerade dokumentärfilmare som ofta tar sig an de stora ämnena och ställer sig på de små människornas sida mot de stora globala företagen.
Så vad passar väl bättre än att fira 10 år med en förhandsvisning av Gerttens nya film PUSH?

Den här gången dyker han, tillsammans med Leilani Farha som är FN:s utsända i bostadsfrågor, ner i den skenande bostadsmarknaden. För världen över stiger bostadspriserna i en rasande takt. Men lönerna gör inte det. PUSH sätter ljus på en marknad där riskkapitalbolag har blivit fastighetsägare och där hyresgästerna och deras rätt till ett adekvat boende hamnar i skuggan av aktieutdelningar och Big Business.

→ PANELSAMTAL: MAKT & MOTSTÅND PÅ DEN KRISANDE BOSTADSMARKNADEN

Har boendet gått från en rättighet till en vara och vad händer när riskkapitalbolaget blir din hyresvärd? Behöver vi skapa nya former för boende för att tygla den skenande bostadsbristen? Efter filmen bjuder vi in till ett panelsamtal om vad som händer på den globala så väl som lokala bostadsmarknaden.

Paneldeltagare:

Fredrik Gertten
Fredrik Gertten är dokumentärfilmsregissör och journalist baserad i Malmö. 2009 slog han med Bananas!* där han uppmärksammade striden som nicaraguanska fruktarbetare förde mot det multinationella företaget Dole. Bananjätten valde då att stämma Gertten, filmbolaget och producenten Margarete Jangård. Den processen ledde i sin tur till filmen Big Boys Gone Bananas som kom ut 2011. 2015 granskade han massbilismens framväxt i sin otroligt framgångsrika film Bikes vs Cars. Nu är han tillbaka med PUSH, en uppgörelse med den skenande bostadsmarknaden.

Mahasti Hashemieh
Mahasti Hashemieh har under flera år engagerat sig i frågor rörande bostadsbrist och renovräkningar. Sedan två år tillbaka är hon vice ordförande i den idéella föreningen Alla ska kunna bo kvar samt ordförande i sin lokala Hyresgästförening. Hon informerar hyresgäster om hur de kan mobilisera sig inför renovräkningar samt vilka rättigheter de har. Hon har även föreläst om dessa ämnen på Kvinnohögskolan i Göteborg. Förra året organiserade hon en stor demonstration mot utförsäljningen av 300 kommunala hyresrätter på Marconigatan i Västra Frölunda till storbolaget Skandia.

Malin Widehammar
Malin Widehammar är boende i Kooperativa hyresrättsföreningen Stacken som är ett självförvaltat och kollektivt ägt 8-våningarshus i Bergsjön. Hon jobbar med lokal organisering i Rannebergen genom Hyresgästföreningen. Malin är en av redaktörerna för handboken “Rätt att bo kvar - en handbok i organisering mot gentrifiering och hyreshöjningar”.

Samtalet modereras av Christian Egefur, Nyhetschef och Kulturredaktör på ETC Göteborg.

→ LIVE: TRACY IRVE
Syskonen Alexander och Linnea Herlogsson är den alternativa pop-duon Tracy Irve. De började sin karriär med att skriva filmmusik i USA för att senare släppa sin första EP "Strip" under 2016. De har efter detta släppt ett flertal singlar som blivit varmt mottagna på den svenska och internationella bloggscenen och som spelats flitigt på P3. I våras släpptes låten "Games" och duon jobbar för tillfället på sin kommande andra EP.

→ BAKOM SKIVSPELARNA:

DJ SUPERCOUPLE
2009 var året då Doc Lounge för första gången sa HALLÅ, och Beyonce för första gången sa HALO! Ni fattar grejen - tio år gammal hitparad står på menyn.

GÖTEBORG FILM FESTIVAL
Nordens ledande filmfestival är inte bara känd för att ha ett (o)rimligt stort filmprogram, utan också för att varje år styra en av årets bästa fester, både i Göteborg och i Cannes. Nu ställer de sig bakom skivspelarna för att fira med oss! Vad de kommer spela? Som vanligt är det hemligt in i sista stund. Men har de någonsin gjort oss besvikna?


LIVETS ELEKTRISKA
Livets Elektriska är en nystartad Göteborgsbaserad DJ-trio. Drömmiga ljudlandskap av pulserande techno, dansant elektro och explosiva syntar - för feminister som vill fira, slåss och leka. Livets Elektriska är ett åskmoln av positiva laddningar som slår ner på ett dansgolv nära dig och peppar för kamp.

Livets Elektriska är det ouppfostrade kärleksbarnet mellan DJ Feministpsykos och Studiokalejdo. De har tidigare spelat på Klubb Wonderlands och Ladyfests 8-marsfest, GIBCAS invigningsfest, Göteborgs Filmfestival, Feministisk festival, Helsingborg Pride, Göteborgs dans- och teaterfestival, Skogsfesten, Galagofesten, Wish you were Queer, Manifestgalan, Göteborgs Feministiska Nätverk och Klubb Livsfarligt.


Festen är gratis och öppen för alla. Så kom och fira med oss!

KVÄLLENS HÅLLTGIDER:
(Tiderna för musikakterna är ungefärliga)

18:00 - Insläpp
19:00 PUSH + SAMTAL
21:15 DJ SUPERCOUPLE
22:00 TRACY IRVE (Live!)
22:30 GÖTEBORG FILM FESTIVAL
00:00 LIVETS ELEKTRISKA
 

Friends & sponsors