Doc Lounge Malmö
Past25/22020

The Last Circus Princess

Åsa Sjöström, 58 min, Sweden, 2020

The Last Circus Princess Trailer from Auto Images on Vimeo.

Den sista cirkusprinsessan

Besök av regissör Åsa Sjöström och familjen Rhodin och kvällens DJ är ingen mindre än Thomas Öberg (Bob Hund)

I sju generationer har cirkusen gått i arv, och Simona är praktiskt taget uppvuxen i cikusmanegen. Nu befinner hon sig i ett vägskäl, ska hon föra familjens tradition vidare och låta cirkusen leva, eller är hon den sista cirkusprinsessan?

"De lever i ett matriarkat. Det är fyra kvinnor som lever tillsammans och kämpar tillsammans. Cirkusar har fått så dåligt rykte men det är en ganska sluten värld – många har aldrig träffat människorna bakom. Jag har försökt komma dem nära och visa hur de lever," Åsa Sjöström, regissör, i Sydsvenskan.

→ Om filmen:
Simona är en ung kvinna som kämpar mot alla odds, och samhällets konventioner. I Den sista cirkusprnsessan får vi följa henne när hon går från at vara en sårbar och osäker tonåring till en stark och självständig kvinna som kämpar för sitt eget sätt att leva. En resa full av komplexitet och förvirring. Cirkusen och livet som kommer med den är i stor förändring och Simona måste göra ett val. Antingen fortsätter hon att bära cirkusens arv genom att bli den sjunde generationen av cirkusartister. Eller så bryter hon med den långa familjetraditionen och går in i ett okänt liv utanför cirkuset.

Den sista cirkusprinsessan berättar en historia om en döende konstform och en ung kvinna som inte vet något annat än att bo och arbeta i cirkusen. För ett par år tillbaka var de tre generationer som åkte med cirkuset. Nu är de två. Blir Simona den sista?

Filmes regissör Åsa Sjöström är en hyllad fotograf som vunnit flera priser och utmärkelser, bland annat Årets bild. Den sista cirkusprinsessan har tidigare publicreats som ett bildreportage och filmen är Åsas regidebut. Musiken till filmen är komponerad av inga mindre än Nina Persson och Bob Hund. 
Den sista cirkusprinsessan har världspremiär på Göteborgs filmfestival 2020 och är nominerad till Dragon Award Best Nordic Documentary, priset för nordens bästa dokumentär.

→ Kvällens DJ: Thomas Öberg [Bob Hund]
Thomas Öberg är den karesmatiska sångaren och låtskrivaren käns från Bob Hund. Thomas har tillsammans med Nina Persson stått för filmens soundtrack och därför är det extra mäktigt att han är kvällens DJ!

→ Gäster:
Åsa Sjöström -
regissör och filmens huvudpersoner, familjen Rhodin,
Vi komemr hålla en Q&A med Åsa och kvällens övriga gäster efter visningen av Den Sista Cirkusprinsessan! 
Så passa på att ställa alla din frågor du har till denna prinsbelönta fotograf och framförallt till Simona, den sista cirkusprinsessan! 

 
→ Var, när, hur:
Dörrar öppnas: 19.00 - Filmstart: 20.00
Plats: Babel, Spångatan 38
Pris: Ordinarie: 90 kr - Student & pensionär: 70 kr
Biljetter: köps i vår entré eller hos Kulturcentralen
Platserna är onumrerade.

→ Sittplatser:
Alla platser är onumrerade. Förköpsbiljett garanterar inte sittplats vid utsålda arrangemang. Möbleringen är inte fast, så variationer förekommer beroende på kväll. Vi gör vårt yttersta för att alla ska kunan sitta och se så bra som möjligt. 

→ Tillgänglighet:
Babel ligger en halv-trappa upp. Det finns en ramp till vänster om entrédörren. Be entrévärdar eller kassapersonal om hjälp för att fälla ner denna. Det går bra att meddela i förväg om du vill ha hjälp när du kommer: malmo@doclounge.se
En rymligare toalett, anpassad för rullstol finns i anslutning till entré och garderob. Textning av våra filmer varierar. Se på varje enskilt evenemang för detaljer kring språk och eventuella undertexter.

More info about Doc Lounge Malmö and our movies can be found on our website: www.doclounge.se/malmo
Doc Lounge arrangeras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.