Doc Lounge Göteborg
Past4/42017

Dead Donkeys Fear No Hyenas

Joakim Demmer, 80 min, Sweden, 2017

Dead Donkeys Fear No Hyenas - Official Trailer from WG Film on Vimeo.

Dead Donkeys Fear No Hyenas

Efter sju års kamp får filmen ÄNTLIGEN visas! Det firar vi på Doc Lounge med en förhandsvisning och lära er allt om det nya gröna guldet. Efter filmen blir det dessutom ett samtal med regissören Joakim Demmer!

Det gröna guldet är jordbruksmark i afrikanska länder som ger hopp till så pass stora exportinkomster att Etiopiens regering hyr ut miljoner hektar jordbruksmark till utländska investerare. Men drömmen om välstånd har en mörk sida där Världsbanken och EU spelar en mycket tvivelaktig roll…

DEAD DONKEYS FEAR NO HYENAS undersöker landgrabbing och konsekvenserna för vanliga människor. Bönder och aktieägare slåss i ett ojämnt krig om framtidens gröna guld i Etiopien. Filmen ställer några viktiga frågor: Varför exporteras ton av mat till västvärlden i ett land med stor andel svältande befolkning? Och varför satsar Världsbanken miljarder i stöd till initiativ för hållbar utveckling, samtidigt som miljontals bönder blir vräkta från sin mark? Runt om i världen finns det en massiv kommersiell rush för jordbruksmark - det så kallade nya gröna guldet. En av de mest lönsamma nya platser för jordbruket är Etiopien.

"Det finns också en känsla av skam när jag inser hur landgrabbing hänger samman med våra liv. Sockret i mitt kaffe, bomullen i min t-shirt och till och med blommorna som jag ger till min mamma kan mycket väl komma från stulen mark"  - Joakim Demmer, regissör

Drömmen om välståndet och utveckling har en mörk sida. Aldrig tidigare i vår moderna historia har så många tvångsvräkningar skett. De utländska investeringarna har gjort att de flesta småbönderna i Etiopien har fått sina försörjningsmöjligheter förlorade. Dessutom sker hårda förtryck och en ond våldsspiral för den som höjer sin röst och säger emot.

DEAD DONKEYS FEAR NO HYENAS
Joakim Demmer / 2017 / Sverige / 80 min
Språk: Amhariska, Engelska
Undertexter: Svenska
Utmärkelser: CPH DOX* F:ACT Award 2017 & Official Selection Conscience DOCVILLE och International Documentary Film festival 2017

REGISSÖRSBESÖK: Det tog regissören Joakim Demmer 7 år att färdigställa filmen. Om och om igen blev produktionen avbruten pga fara för teamets liv. Efter filmvisningen har vi ett samtal med Joakim som leds av Caroline Petersson. Caroline är en av grundarna av mediakooperativetCamino, vars mål är att förmedla berättelser och ideér som ger kraft att förändra världen. Förutom 10-års erfarenhet av att driva Camino har Caroline bland annat arbetat med att utbilda om rättvis handel/fair trade, och studerat internationella utvecklingsfrågor, med fokus på Afrika söder om Sahara. Caroline tar dessutom med sig prov-exemplar av senaste numret av Camino till dig som skriver upp dina kontaktuppgifter.

MEDVERKANDE: Jordens Vänner / Friends of the Earth Sweden
Jordens Vänner är en organisation som arbetar för miljö och solidaritet, och verkar för en rättvis fördelning av jordens resurser, för fred samt ett ekologiskt hållbart och mänskligt samhälle. Det är Jordens Vänner som introducerar begreppet landgrabbing för oss i publiken innan filmen börjar. 

TID: Dörrarna öppnas kl 18.30 / Filmen börjar ca kl 19.30
För er med förköpsbiljetter - vi håller till i foajén där det inte finns några numrerade platser. Så kom i god tid för att haffa en bra plats i trappan med mycket kuddar!
PLATS: Folk, Olof Palmes Plats (vid Järntorget), 413 04 Göteborg
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär/arbetslös samt medlemmar i FilmCloud)
SAMTAL: Stanna kvar efter att filmen är klar för då blir det ett samtal med regissören Joakim Demmer.

Information in English: http://doclounge.se/films/dead-donkeys-fear-no-hyaenas

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och ABF.