Doc Lounge Helsingborg
Past28/32017

Dead Donkeys Fear No Hyenas

Joakim Demmer, 80 min, Sweden, 2017

Dead Donkeys Fear No Hyenas - Official Trailer from WG Film on Vimeo.

Dead Donkeys Fear No Hyenas

Efter sju års kamp får filmen ÄNTLIGEN visas! Filmens regissör Joakim Demmer och producent Margarete Jangård från WG Film med oss på plats.

DEAD DONKEYS FEAR NO HYENAS undersöker landgrabbing och konsekvenserna för vanliga människor. Bönder och aktieägare slåss i ett ojämnt krig om framtidens gröna guld i Etiopien. Filmen ställer några viktiga frågor: Varför exporteras ton av mat till västvärlden i ett land med stor andel svältande befolkning? Och varför satsar Världsbanken miljarder i stöd till initiativ för hållbar utveckling, samtidigt som miljontals bönder blir vräkta från sin mark? Runt om i världen finns det en massiv kommersiell rush för jordbruksmark - det så kallade nya gröna guldet. En av de mest lönsamma nya platser för jordbruket är Etiopien.

Det finns också en känsla av skam när jag inser hur landgrabbing hänger samman med våra liv. Sockret i mitt kaffe, bomullen i min t-shirt och till och med blommorna som jag ger till min mamma kan mycket väl komma från stulen mark.
Joakim Demmer

Drömmen om välståndet och utveckling har en mörk sida. Aldrig tidigare i vår moderna historia har så många tvångsvräkningar skett. De utländska investeringarna har gjort att de flesta småbönderna i Etiopien har fått sina försörjningsmöjligheter förlorade. Dessutom sker hårda förtryck och en ond våldsspiral för den som höjer sin röst och säger emot.

Efter filmen blir det ett panelsamtal med Niels Paarup-Petersen och Linnea Vikbrant, modererad av Kajsa-Stina Kalin om globaliseringens lokala problematik.

DEAD DONKEYS FEAR NO HYENAS
Joakim Demmer / 2017 / Sverige / 80 min
Språk: Amhariska, Engelska
Undertexter: Engelska
Utmärkelser: CPH DOX* F:ACT Award 2017 & Official Selection Conscience DOCVILLE och International Documentary Film festival 2017

TID: Mingel kl 17.00 / Filmen börjar kl 18.00 / Panelsamtal 19.25
PLATS: Mindpark, Bredgatan 11, Helsingborg
ENTRÉ: 70 kr (50 kr /Stampus och AW-sällskap)
Mindpark är rullstolsanpassat.

Information in English 

Friends & sponsors