Doc Lounge Lund
Past31/32015

Citizenfour

Laura Poitras, 114 min, USA, 2014

Citizenfour

Oscarsvinnande dokumentär om Edward Snowden

Vi bjuder in till en kväll där vi sätter fokus på hemligstämplade dokument, yttrandefrihet och övervakningssamhället.

Under natten till den 23 februari, svensk tid, vann Laura Poitras film om den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden – Citizenfour – en Oscar för bästa dokumentärfilm vid den 87e Oscarsgalan i Los Angeles, USA. Doc Lounge är nu stolta över att få berätta att vi kommer att visa filmen den 31 mars.

Citizenfour följer Poitras och journalisten Glenn Greenwald när de för första gången träffar Snowden och den storm som följer i fotspåren av hans avslöjanden om National Security Agencys gigantiska övervaknings- och spionnätverk. Men filmen visar inte bara upp farorna med obegränsad övervakning, den får dig också att känna av dem. Enligt filmskaparna själva kommer du aldrig att tänka på din telefon, e-mail, kreditkort, webbläsare eller onlineprofil på samma sätt igen.

Citizenfour är den tredje filmen i den triologi som Poitras startade med filmen My Country, My Country (2006). Doc Lounge har tidigare visat den andra delen i samma trilogi, The Oath (2010). Förutom sin Oscar har Citizenfour vunnit flera priser, exempelvis Directors Guild of Americas pris för Outstanding Directorial Achievement in Documentaries och ett BAFTA-pris för bästa dokumentär. Mer information kring filmen finns på dess hemsida.

SAMTALSGÄST: Michael Krona, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö Högskola, gästar oss för att diskutera övervakningssamhället och hur vetskapen om att vara övervakad kan påverka mänskligt beteende.

Dörrar öppnar kl 19
Film ca kl 20
Ordinarie: 80 sek
Student/Pensionär: 60 sek
Förköp entré och soppa: 145 sek