Doc Lounge Göteborg
Past13/32018

Citizen Jane: Battle for the City

Matt Tyrnauer, 92 min, USA, 2016

Citizen Jane: Battle for the City (OBS, extrainsatt visning!)

Stadsplaneringens gåta - hur bygger vi en levande stad?

OBS!  Gästlistan är nu full och vi kan inte längre garantera plats till er som vill skriva upp er från och med nu. Har du en plats på listan men fått förhinder? Meddela gärna oss, så kan vi ge den platsen vidare till någon annan!

--


Kul nyhet! Det var så högt tryck på biljetterna i höstas när vi visade Citizen Jane: Battle for the City att vi nu bestämt oss för att visa den igen. Denna gång tillsammans med Stadslandet och Mötesplats Backa-Brunnsbo. Var du en av dem som inte hann att fixa biljett innan de sålde slut har du alltså nu chans igen! Denna gång är det dessutom fri entré. :D

På ena sidan står Robert Moses, stadsplaneraren med avsikten att riva och bygga om halva New York för att bana väg för ett mer städat och snyggt New York. På andra sidan Jane Jacobs, den folkliga hjälten som gör sitt yttersta för att försvara parkerna, byggnaderna och i förlängningen det levande samhället där alla människor kan trivas. David mot Goliat!

VIKTIGT! Denna extrainsatta visning sker INTE på Folkteatern utan på Mötesplats Backa-Brunnsbo i Backa på Hisingen. Insläpp är som vanligt 18.30 och filmstart 19.00, men du måste stå på gästlistan för att komma in. Anmäl dig genom att skicka namn och mail till: gbg@doclounge.se. Skriv “Citizen Jane” i ämnesraden. När du fått ett bekräftelsemail är din plats bokad. Vi har bara ett begränsat antal platser så först till kvarn gäller!

Citizen Jane: Battle for the City
Matt Tyrnauer / USA
Språk: Engelska
Undertext: Svenska

”Cities have the capability of providing something for everybody, only because, and only when, they are created by everybody.”
- Jane Jacobs

Tillsammans med det EU-finansierade projektet Stadslandet bjuder vi in till visningen av den inspirerande och tankeväckande dokumentären Citizen Jane - Battle for the city. Efter filmen blir det ett panelsamtal med fokus på hur vi skapar hållbara lokalsamhällen där människor trivs och verkar i "mellanstaden" i Göteborg. Vad har vi lärt oss sedan 60-talet? Välkommen att lyssna, lära och ställa dina egna frågor!

“There is nobody against this,” insisterade Robert Moses på ett möte angående hans planer på att bygga en fyrfilig motorväg genom Washington Square Park. “Nobody, nobody, nobody but a bunch of ... a bunch of mothers.”

Med sin succébok The Death and Life of Great American Cities gjorde journalisten och aktivisten Jane Jacobs ett stort avtryck på stadsplaneringsdebatten på 60-talet. Hon förändrade sättet att se på urbant boende och vad människor egentligen vill ha och gick i främsta ledet mot modernismens stadsbygge för att bevara lokalsamhällena. Citizen Jane: Battle for the City visar Jacobs mest dramatiska kamp, den om hennes egen hemstad, New York.

PANELSAMTAL:


Direkt efter filmen hör du ett samtal där bland annat projektet Stadslandet medverkar. Fokus ligger på hur vi skapar hållbara lokalsamhällen i randen mellan stad och landsbygd i Göteborg. I projektet Stadslandet Göteborg möts stad och land i innovation och affärsutveckling kring livsmedel, turism, logistik och gröna näringar, med helhetsperspektiv och människan i fokus. Deras slogan är hoppfull och peppar för ett fint samtal - "tillsammans bygger vi hållbara lokalsamhällen".

Panelen leds av Pauline Muñoz-Olsö, hållbarhetsstrateg i projektet Stadslandet, och Joanna Fehler, utvecklingseldare stadsutveckling och demokrati på stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen.

I panelen sitter även Arvid Törnqvist från stadsbyggnadskontoret med, han är planarkitekt med fokus på området kring Backa-Brunnsbo, där det kommer byggas mer än 3000 bostäder de kommande åren. Magnus Johansson är också en av panelen. Han är lektor i urbana studier på Malmö Universitet och knuten till stadsutvecklingsgruppen på RISE, forskar om samverkan och lärande mellan och inom organisationer som arbetar med hållbar stadsutveckling. Magnus jobbar även med frågor kopplade till områdesutveckling.

Tillsammans kommer vi undersöka frågor om lokalsamhället. Och självklart är vi öppna för inspel från publiken.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Stadslandet, Mötesplats Backa-Brunnsbo, Göteborgs Stad och ABF.  

- - - - - - - - - - - - - - -

TID: Dörrarna öppnar kl. 18.30 / Filmen börjar ca kl. 19.00
PLATS: Mötesplats Backa-Brunnsbo, Folkvisegatan 14, 422 41 Hisings Backa (Busshållplatsen Balladgatan ligger bara en minut bort.)
ENTRÉ: Gratis! Men du måste anmäla dig genom att skicka ditt namn och mail till gbg@doclounge.se och invänta bekräftelse på din bokning.

Friends & sponsors