Doc Lounge Helsingborg
Past4/102017

Citizen Jane: Battle for the City

Matt Tyrnauer, 92 min, USA, 2016

Citizen Jane: Battle for the City

Konflikternas konflikt i New Yorks stadsutveckling på 60-talet. Slaget mellan New Yorks starke stadsplanerare Robert Moses samt journalisten och aktivisten Jane Jacobs.

Modernismens rivningsiver var nära att förgöra det levande, myllrande samhället mellan New Yorks huskroppar. Jane är invånarnas hjälte som försvarar parkerna och ursprungliga kvarter. Citizen Jane: Battle for the City drar frågan till sin spets, och vi står inför exakt samma utmaningar i dagens stadsutveckling. Vem bygger vi våra städer för och vem har rätt till sista ordet i stora förvandlingar?

"Anyone interested in the way cities work should go to see this.”
- The Weekly News

 

Citizen Jane: Battle for the City
Matt Tyrnauer / USA / 82 min
Språk: Engelska
Undertexter: Svenska

På 50- och 60-talet river Robert stora delar av New York – för att skapa modernistiska höghus, breda motorvägar, luft och ljus. Tusentals människor får flytta och de tidigare fyllda trottoarerna töms på liv. Kvar blir en stenöken ingen vill vara i och som blir stadens farligaste kvarter pga kriminaliteten de drar till sig.

Journalisten och aktivisten Jane är under dessa år Roberts motpol. I sin banbrytande bok ”The Death and Life of American Cities” beskriver Jane på ett helt nytt sätt stadens komplexitet och psykologi, vilket gjorde ett stort avtryck på stadsplaneringsdebatten på 60-talet. Hon förändrade sättet att se på urbant boende och gick i främsta ledet mot modernismens stadsbygge. Citizen Jane: Battle for the City visar Janes mest dramatiska kamp, den om hennes egen hemstad, New York.

“There is nobody against this. Nobody, nobody, nobody but a bunch of ... a bunch of mothers.”
...insisterar Robert under ett möte angående hans planer på att bygga en fyrfilig motorväg genom Washington Square Park.

TID: Dörrar öppnar kl 17.00 / Filmen börjar kl 18.00
PLATS: The Tivoli, Köpenhamnskajen 1
ENTRÉ: 70 kr (60 kr förköp, 50 kr /Stampus och AW-sällskap)
The Tivoli är tillgänglighetsanpassat. 

Doc Lounge Helsingborg håller som vanligt till på The Tivoli och kryddar varje visning med liveframträdanden, förfilmer och eftersnack med spännande gäster. AW-paketet ger sällskap på fem eller fler personer rabatt på inträdet. Vi möblerar med bord för de som önskar äta en bit mat under programmet. Beställ i Vinylbaren.

Doc Lounge Helsingborg arrangeras med stöd av Kulturnämnden i Helsingborg, samt med sponsring från ABF Helsingborg, Film i Skåne, Svenska Filminstitutet och SVT. Tack vänner!

Friends & sponsors