Doc Lounge Malmö
Past21/112017

Check it

Dana FlorToby Oppenheimer, 90 min, USA, 2016

Check It

I utsatthetens otrygghet tvingas HBTQ-ungdomarna bakom Check It slå tillbaka.

'Check It' beskriver en sårbar och aggressiv verklighet för homosexuella och transgender-ungdomar i utkanterna av Washington. Vi välkomnar er till en kväll då fokuset ligger på både vårt lokala HBTQ-communtiy men också internationellt. Under visningen kommer vi både höra musik av Aura Oyasumi och diskutera HBTQ-rättigheter!

The documentry 'Check It' shows us a vulnerable and dark reality for the gay and transgender community in the outskirts of Washington. We welcome you to an evening with great music and a discussion about HBTQ rights, both in Malmö and internationally. 

Dana Flor, Toby Oppenheimer / 2016 / USA / 89 min
Språk: Engleska
Text: Ingen 

Vid första anblicken verkar de osannolika gängmedlemmar. Några av pojkarna har läppstift, andra stilettklackar. Men i sina Louis Vuitton-väskor bär de också knivar och knogjärn. Som sårbar homosexuell och transgender-ungdom har de utsatts för våldsbrott och nu slår de tillbaka. Check It startades 2009 av en grupp utsatta niondeklassare och idag har varenda en åkt in för överfall, väpnade rån och narkotikahantering.

“Oppenheimer and Flor embed themselves, become friends with, and then tell the story of America’s only documented all-LGBTQ gang.” - Natalie Rinn, Brooklyn Magazine


Ledda av ex-fången Mo, får Check It möjligheten att kastas in i en annan värld. De bygger sitt eget klädmärke, medverkar vid modevisningar och arbetar som runway-modeller. Men att bryta cirkeln av fattigdom och våld som de vuxit upp med är en skrämmande uppgift.

Livet för Check It kan vara brutalt, men det är också fullt av hopp och en oföränderlig motståndskraft. I sin kärna undersöker Check It den odödliga vänskap som finns mellan dessa ungdomar - ett obrytbart band som testas varje dag när de kämpar för att stå upp för vem de är i ett samhälle som ständigt försöker bryta ner dem.

The documentary…gives a voice to a forgotten subculture for which self-expression is simultaneously dangerous and all-important.” - Hannah Ongley, Vice I-D

Filmen hade världspremiär Tribeca Film Festival 2016 och visats på filmfestivaler i hela världen. 

MUSIK: Under mitten av förra året slog Aura Oyasumi ner som en blixt från klar himmel med sin skånska RnB. Med progressiva beats och texter som alla kan relatera till fångade de snabbt mångas uppmärksamhet med låten Möllevångens Basgång och har sedan dess bara gått från klarhet till klarhet. 

SAMTAL: Efter filmen pratar vi med HaBiTat Q som drivs av RFSL rådgivning om dokumentärens perspektiv och vinkling av att leva i ett utanförskap och HBTQ-communtiy. Välkommen ill ett samtal om rättigheter, kamerans "blick" och exploatering.

Information in English

TID: Dörrar öppnar kl 19.00 / Filmen börjar ca kl 20.00
PLATS: Babel, Spångatan 38, Malmö
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär) eller DOC LOUNGE GULDKORT (350 kr) ger fri entré på alla säsongens ordinarie visningar.

Läs mer om Doc Lounge Malmös program här!

Babel är rullstolsanpassat, bara att be någon av personalen att hjälpa till och visa vart vår ramp är.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

Friends & sponsors