Doc Lounge Helsingborg
Past10/42019

Bikes vs Cars

Fredrik Gertten, 90 min, Sweden, 2015

BIKES vs CARS - TRAILER II from WG Film on Vimeo.

Bikes vs Cars

Tillsammans med WSP kör vi ikväll en specialvisning på biograf Röda Kvarn. Temat för kvällen är människan i staden och därför visar vi den ständigt aktuelle ”Bikes vs Cars”.

Regissören Fredrik Gertten finns på plats efter filmen för samtal modererat av Hedvig Weibull. Fler gäster tillkommer. Vi önskar alla cyklister och bilister hjärtligt välkomna!

Bikes vs Cars
Fredrik Gertten/ Sverige/ 2015/ 91 min

Dokumentären skildrar den annalkande globala krisen som vi alla behöver prata om: klimatförändringar, utarmningen av jordens resurser och städer där all yta slukats av bilar. I städerna växer ständigt ett högljutt och smutsigt trafikkaos. Cykeln är ett bra verktyg för att förändra detta, men de starka intressen som står bakom bilindustrin investerar biljoner varje år i lobbyverksamhet och reklam för att skydda sina affärer. I dokumentären visas aktivister och teoretiker som slåss för en bättre stadsmiljö, som vägrar sluta cykla trots att antalet dödsolyckor i trafiken ständigt ökar.

Kvällens Schema:
17:30 - Intro med TEAM Rynkeby och sedan filmstart
19:10 - Filmsamtal med Fredrik Gertten m.fl.
20:15 - Avslut i salongen

Regissör Fredrik Gertten
är en prisvinnande regissör och journalist med bas i Malmö. Fredrik har själv cyklat nästan varje dag i hela sitt liv, förutom på resor i cykel-fientliga länder. 1994 grundade han WG film och har arbetat som utrikeskorrespondent och kolumnist för radio, TV och press världen över. Känd för att skildra lokala berättelser med global förankring. Han har bl.a. regisserat den omtalade ”Bananas!*” om arbetarnas stämning av Dole Foods för användning av förbjudna och farliga bekämpningsmedel.

Moderator Hedvig Weibull
är utbildad inom teaterproduktion vid Londons universitet och har en journalistexamen från Stockholms universitet. Hedvig arbetade som reporter och programledare vid Sveriges Radios och SVTs kulturredaktioner 2010-2015. Efter flytten till Skåne driver hon Kunskapsklubben vid Folkuniversitetet.

Biljettpris ordinarie 70 kr. Student/ Pensionär 50 kr.
Biljetter kan förköpas via länken ovan och i dörren, med reservation för att biljetterna kan sälja slut.

Tillgänglighet
Hörslinga finns i salongen. Det finns plats för rullstol och permobil som går bra att reservera genom biljettkassan (nås på 042-13 41 41).

Doc Lounge Helsingborg arrangeras med stöd av Kulturnämnden i Helsingborg och i samarbete med ABF Helsingborg, Film i Skåne, Svenska Filminstitutet och SVT. Tack Vänner!