Doc Lounge Kalmar
Past21/32012

Big Boys Gone Bananas!*

Fredrik Gertten, 88 min, Sweden, 2012

Big Boys Gone Bananas!*

Minns ni den uppmärksammade filmen Bananas och Malmöregissören som blev stämd av jätteföretaget Dole? Nu kommer uppföljaren, som inte alls handlar om ruttna bananer utan istället är en mediekritisk rysare om yttrandefrihet och stora multinationella företags makt i en värld där ett dåligt samvete är lättare att leva med än ett dåligt rykte.

SAMTAL EFTER FILMEN: Peder Carlquist, meriterad journalist som bland annat har arbetat som reporter, programledare och producent för olika samhällsdokumentärer på Sveriges Television kommer att ha ett samtal kring filmen som ni inte får missa!

VAD KAN ETT STORT MULTINATIONELLT FÖRETAG GÖRA FÖR ATT SKYDDA SITT VARUMÄRKE?
Det vet filmaren Fredrik Gertten av egen erfarenhet. Det började med dokumentärfilmen BANANAS!* från 2009, i vilken 12 nicaraguanska bananarbetare stämmer fruktjätten Dole Food Co. för att ha använt ett bekämpningsmedel på plantagen som gjort dem sterila.

Arbetarna vinner målet och om utslaget vinner kraft kan det skapa möjligheter för andra lantarbetare i tredje världen som farit illa.  Men innan filmen hunnit ha sin premiär blir WG Film, regissören Fredrik Gertten och producenten Margarete Jangård, kontaktade av Doles advokater och beordrade att genast stänga filmens hemsida och aldrig visa filmen någonstans – annars får de ta konsekvenserna i form av en stämning och betala dyra skadestånd.

BIG BOYS GONE BANANAS!* är en skrämmande insyn i hur de allra mäktigaste gör när de vill tysta sina kritiker. Den stämningsansökan som Dole lämnade in mot WG Film var bara början på en lång rad trakasserier gentemot filmarna och ett försök att stävja yttrandefriheten. Vad betyder egentligen yttrandefrihet i en tid då journalistiken försvagas och PR-industrins makt växer?

TANKAR FRÅN REGISSÖREN FREDRIK GERTTEN:
“Det här var en film jag verkligen kände ett starkt behov av att göra. Det är inget PR-trick att bli stämd av ett gigantiskt företag, men det är intressant! Du lär dig massor på det och om du överlever så är du definitivt en erfarenhet och en berättelse rikare. Jag hoppas att BIG BOYS GONE BANANAS!* öppnar upp för ett större samtal om vad de som har makten gör för att få sina versioner av sanningen berättade i medierna och om själva fundamentet i den västerländska ideologin. Hur fri är egentligen yttrandefriheten och pressfriheten?