Doc Lounge Östersund
Past21/32019

Betty - They Say I'm Different

Philip Cox, 54 min, UKFrance, 2017

BETTY - THEY SAY I'M DIFFERENT TRAILER from Native Voice Films on Vimeo.

Betty - They Say I´m Different

POP UP Åre + Mjölkbaren + Pontus Jonemar & DJ Lightnin´

POP UP Åre - Vi har denna visning slagit oss ihop med Mjölkbaren i Åre och presenterar stolt en färgsprakande dokumentär om ikonen och artisten Betty Davis. En av funkvärldens coolaste profiler och en feministisk pionjär.

Som en aspirerande låtskrivare från en liten stålstad i USA, äntrade Betty 70-talets scen och kom att påverka musikbranschen för kvinnor. Hennes vågade personlighet, ikoniska mode och upprörande funkmusik blev en explosion. Hon var vän med Jimi Hendrix , Eric Clapton och Sly Stone, skrev låtar till Chambers Brothers och Commodores, och gifte sig med Miles Davis – fick honom att lägga jazzen på hyllan och utveckla sin musik på albumet hon döpte till ”Bitches Brew”.

Hon var den första svarta kvinnan att uppträda, skriva låtar och vara sin egen manager. Betty var en feministisk banbrytare, inspirerande och utmanande på ett sätt som ingen kvinna varit tidigare, speciellt inom funken. Men så plötsligt försvann hon.

Med hjälp av en kreativ blandning av dokumentär och animation spårar denna film Bettys liv, hennes fattiga uppväxt till att bli en självförverkligad svart kvinnlig pionjär som världen misslyckades med att förstå eller uppskatta. Efter många år av försök lyckades filmmakarna till slut, med Bettys egen hjälp, att kreativt berätta Bettys stärkande och krossande historia.

Innan och efter filmen in i nattens timmar kommer Jonatan Gadelius a.k.a DJ Lightnin´ och Pontus Jonemar snurra riktigt svängiga toner i en hyllning till Betty och funken!

OM FILMEN:
Film: Betty - They say i’m different (54 minuter)
Språk: Engelska (inga undertexter)
Regi: Philip Cox
År: 2017
Land: UK, Frankrike
Mer om filmen: http://www.nastygalmovie.com/

OM EVENTET:
Plats: Mjölkbaren. Övervåningen på Villa Tottebo, Åre
Insläpp: 21.00
Start: 22.00
Entré: 70 kr på dörren. Swish

Kvällen presenteras av Doc Lounge Östersund i samarbete med Mjölkbaren, Villa Tottebo, Filmpool Jämtland, Region J/H och Studieförbundet Sensus.