Doc Lounge Malmö
Past14/92009

Bergmans Hushållerska

I våras kunde vi läsa i de svenska dagstidningarna att biografin där Ingmar Bergmans hushållerska Anita Haglöf skulle berätta om sitt liv med mästerregissören dras tillbaka. Efter ett drygt års arbete med boken tvingas förlaget att stoppa utgivningen. Det blev för mycket för henne, helt enkelt. Vad som däremot finns kvar är Tom Alandhs dokumentär om Bergman, där Anita Haglöf medverkar och öppenhjärtigt berättar om sitt arbete och relation till vår tids filmgigant.

Live: Jazz med fantastiska Åddbåpp

Dj: Maciej Kalymoon (Imperium)

Förfilm: Bilder från lekstugan (Stig Björkman, 2009, 30min, Sverige)

Det är på ett mycket modigt och självkritiskt sätt som Anita Haglöf delar med sig av sina privata erfarenheter av Bergman. Ty det råder inga tvivel om att Anita varit medveten om att hennes uttalanden skulle kunna uppfattas som provocerande i sitt sätt att kasta ett nytt ljus- eller kanske skugga- över vår tids legend och svenska stolthet. Ändå bjuder hon in oss till att ta del av hennes stundom mycket hårda och utsatta liv i Bergmans hem och regi, så som det var när ridån gått ned bortom allmänhetens beskådan. Anita tycks däremot inte vara ute efter att hämnas eller svartmåla sin före detta chef. Snarare tycks hon vilja sluta fred. Med sig själv och kanske också med Bergman.

Kvällen bjuder dessutom på exklusiv förhandsvisning av kortfilmen Bilder från lekstugan. Filmen bjuder på unika filmklipp och ljudupptagningar med Bergman själv och hans entourage av skådespelerskor såsom Bibi Andersson, Harriet Andersson och Liv Ullman.
I samarbete med Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio!

Varmt välkomna hem till Bergman!

Bilder från lekstugan har premiär den 25 september på 22 biografer runtom i Sverige, inom ramen för satsningen Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio.
Bilder från lekstugan kommer visas på Panora 25-27/9 och Kino 25/9-1/10.
www.svenskkortfilm.se
www.folketsbio.se