Doc Lounge Malmö
Past22/92008

Be Like Others

Tanaz Eshaghian, 74 min, Canada, Iran, UKUSA, 2008

Be Like Others

Mycket skojigheter utlovas på den nalkande Regnbåsfestivalen i Malmö men skojigast av allt (tycker vi på Doc Lounge) är att de valt att hålla sin smyginvigningsfest här hos oss. Naturligtvis utlovas mycket kärlek, pompa och ståt. Missa inte denna kväll.

Förfilm: “Read My Lips” av Johan Söderberg

DJ: Richard Szedelyi

På besök: Lucas Högberg. Athena Farrokhzad.

I Iran, ett land med strikta sociala och traditionella värderingar, straffas homosexualitet med döden. Trots detta är operationer för könsbyte lagligt. Feminina och attraherade av det egna könet, tvingade att leva i rädsla för vedergällning, anammar en generation av iranska unga män en identitet som är laglig för dem, transsexuell. I jakten efter ett ”drägligt liv” söker de sig till landets bästa väletablerade könsbyteskirurg, Dr. Bahram Mir Jalali.

Den iransk-amerikanska filmskaparen Tanaz Eshaghian följer flera unga män när de planerar och förbereder sig för sin omvandling, för att sedan följa med dem in på operationen. På ett intimt men orubbligt sätt är “Be like others” en fascinerande skildring av de iranier som lever i utkanten av det iranska samhället.

Be like others vann official selection på Sundance i år och har också visats på Berlin filmfestival.

RFSL Malmös nye ordförande Lucas Högberg inviger årets Regnbågsfestival med några väl valda ord. Efter filmen leder Matilda Sjödell från Café Banjo en diskussion med Athena Farrokhzad som är bosatt i Stockholm och är verksam som poet, litteraturkritiker och översättare. Genom att utgå ifrån queerfeministiska, postkoloniala och socialistiska perspektiv arbetar Athena med frågor som rör estetik och politik.

Efter filmen blir det eftermingel och mys med baren öppen till 24.