Doc Lounge Malmö
Past14/112017

A Queen of Art

Porträtt av Sveriges största feministisk konstnär, regissörbesök & Malmös hetaste konst!

Vi ger en EXKLUSIV förhandsvisning och tematik av filmen om den feministiska konstnären och ikonen Ann-Sofi Sidén. Under kvällen får vi följa Sidéns liv och konstnärsksap i ett naket porträtt. . Vi får också regissörbesök och Malmös hetaste konst pryder väggarna!

Welcom to an EXCLUSIVE screening of the film A Queen of Art, a documentry about the swedish feminist artist and the icon Ann-Sofi Sidén. We will follow the devolopment of Sidén's art and life in a very naked and open portrait, AND the directors of the film will join us, what is not to love? 

Benjamin Wolff, Lotta Erikson / 53 min / Sverige
Språk: Svenska
Text: Ingen

I filmen åker vi genom Ann-Sofis privata arkiv, filmer och foton som hon tagit under hela sitt vuxna liv. Det blir en unik inblick i en konstnärs liv och arbete. Från tristessen i förorten Märsta som hon bara måste fly från för att skapa sig själv och sitt liv. Hon ville ha äventyret och reste ut i världen och var en av de första kvinnliga konstnärerna i sin generation att flytta till Berlin och New York. Vi följer också nära hur Annsofi arbetat och levt, från punktiden i Berlin till perfomance och installationer i New York och Stockholm. Hon är en av Sveriges viktigaste videokonstnärer och hennes installationer har visats på konsthallar, gallerier och biennaler världen över.

Det oförställda och öppna scenerna i filmen ger en ogarderad och naken bild av ett konstnärskap, från hotell där hon arbetat med övervakning, till bordeller där hon levt med de prostituerade och ensam på häst genom Texas.

Visningen är en exlusiv förhandsvisning med regissörbesök och tematik kring Ann-Sofie Sidén. Filmen går upp på SVT den 17 november och kommer därefter också finnas på SVT Play.  

ANN-SOFI SIDÉN
En feministisk föregångsfigur och förebild för generationer av yngre svenska kvinnliga konstnärer. Hon har alltid varit solidarisk med sin enkla bakgrund. Hennes lojalitet finns med de utsatta, från kvinnor som lämnar bort sina barn, prostituerade i Tjeckien till en paranoid psykiatriker i New York. Utanförskapet, sorgen och längtan efter en plats att höra hemma på kommer att prägla många av Sidéns verk. Hennes bakgrund färgar henne, hon ses som bråkig och oborstad. Idag gör Sidén scenografin på Operan i Stockholm.

REGISSÖRBESÖK: Under kvällen får vi besök av regissörerna Benjamin Wolff och Lotta Erikson. Hur var det att följa en ikon i svenska konstvärlden och vilka konstverk samt samtal påverkade dem mest? Svaren får ni i vårt samtal efter filmen!

KONST: Under kvällen kan ni köpa prints och kolla in Malmös hetste och 'up and coming' konstnärer!
Lisa Horn, multikonstnären och instagramprofilen Kaensloklubben målar och tecknar tjejer, queers och ickemän tillsammans med feministiska texter och queerperespektiv. Lisa kallar sig själv klottrare av rang och har en förkärlek till revolution och brudar.
Linnéa Håkansson, mediestudent som självlärd med en förkärlek till valar, feminism och power kvinnor som hon gärna använder som motiv för sina alster. Hon jobbar helst i vattenfärg, blyerts och kolsvart touchpenna. Ni hittar henne under namnet linneaillustrerar på instagram.

Information in English

TID: Dörrar öppnar kl 19.00 / Filmen börjar ca kl 20.00
PLATS: Babel, Spångatan 38, Malmö
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär) eller DOC LOUNGE GULDKORT (350 kr) ger fri entré på alla säsongens ordinarie visningar.

Läs mer om Doc Lounge Malmös program här!

Babel är rullstolsanpassat, bara att be någon av personalen att hjälpa till och visa vart vår ramp är.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel

Foto: Ewa Rudling/TT

Friends & sponsors