27 februari: Beyond Utopia

En häpnadsväckande skildring av den nordkoreanska mardrömmen och en spänningsfylld resa för att undkomma den.

Skulle du våga lämna det land som du fostrats till att tro är ett paradis, och dessutom riskera ditt liv?

Följ med på en nervkittlande resa på liv och död där vi följer dem som försöker fly från Nordkorea, ett av de mest förtryckande länderna i världen.

 

Beyond Utopia ger en bild av hur långt människor är beredda att gå för att nå frihet. I centrum för filmen står en mamma som desperat vill återförenas med barnet hon tvingats lämna kvar, en familj med små barn och en åldrande farmor som ger sig ut på en livsfarlig resa över floden Yalu och in i de ogästvänliga bergen i Kina, samt en religiös ledare som vill hjälpa dessa desperata flyktingar. Att lämna hemlandet är förenat med stora faror: stränga straff, däribland dödsstraff om man blir tillfångatagen, och risken att utnyttjas av skrupellösa flyktingsmugglare. Familjemedlemmar som lämnas kvar i Nordkorea riskerar också repressalier. Ändå är vissa redo att försöka fly till varje pris.

 

Madeleine Gavins gripande och viktiga film tar oss nära dessa människor under deras farliga flyktförsök och får oss att förstå hur det är att riskera allt med livet som insats. Resultatet är en unik och oförglömlig upplevelse.

 

*** Vinnaren av publikpriset på Sundance Film Festival och Sydney Film Festival 2023 ***

 

EFTERSNACK

Vad innebär det att lämna allt och börja om i ett nytt samhälle? Vi har bjudit in en person som flytt sitt land och en forskare inom internationell migration och gränser för ett samtal efter filmen. Faiaz Dowlatzai är med i UNHCR:s berättarprogram Refugee Speakers Programme, ett nätverk av talare med flyktingbakgrund som delar med sig av sina erfarenheter. Faiaz arbetar som författare och journalist och kom till Sverige från Afghanistan 2015. Han möter Anja Karlsson Franck, docent i freds- och utvecklingsforskning och doktor i ekonomisk geografi vid GU, som i sin forskning intresserat sig för hur flyktingar och migranter själva navigerar i nutidens gränslandskap.


OM FILMEN

Regi: Madeleine Gavin
Speltid: 115 mn
Land: USA
Språk: koreanska, engelska
Undertext: engelska

 

OM KVÄLLEN

Tisdag 27 februari
Dörrarna öppnar kl.18.
Lokal: Folkteatern, Olof Palmes plats, Göteborg
Entré: 90kr / 70kr studerande, arbetssökande, pensionär
Mer info TBA.

 

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Folkteatern och ABF.

 

BILJETTER