10 okt: Apolonia, Apolonia

Ett fascinerande porträtt av konstnären Apolonia Sokol och hennes prövande resa in i den internationella konstvärlden.

Den danska regissören Lea Glob har följt Apolonia under 13 år och skapat en film om konst, kärlek, moderskap, sexualitet och representation. Samt hur man lyckas i en värld som domineras av män, kapitalism och krig, utan att förlora sig själv.

 

När Lea först träffade Apolonia Sokol 2009 såg hon ut att leva ett drömliv. Den begåvade Apolonia föddes i en fri, radikal teater i Paris och växte upp i en konstnärskrets – det ultimata bohemlivet. Bland konstnärer och politiska aktivister, däribland Oksana Shachko, en av grundarna av den feministiska aktionsgruppen Femen som kommer att bli en nära vän, frodas hennes kreativitet. I 20-årsåldern studerar hon vid Beaux-Arts de Paris, en av de mest prestigefyllda konsthögskolorna i Europa. Men vägen därefter visar sig vara krokigare än hon anat, och Apolonia lär sig snart att kvinnliga konstnärer måste göra fler uppoffringar och övervinna större hinder än sina manliga kollegor.

 

Filmen har vunnit flera prestigefyllda priser, bl.a. Bästa Nordisk Dokumentär på Göteborg Film Festival 2023, och IDFA Award för bästa dokumentär 2022.

 

OM FILMEN

Regi: Lea Glob
Speltid: 116 mn
Språk: danska, franska, engelska, polska
Undertext: engelska

 

OM KVÄLLEN

Dörrarna öppnar kl.18.
Lokal: Folkteatern, Olof Palmes plats, Göteborg
Entré: 90kr / 70kr studerande, arbetssökande, pensionär
Mer info TBA.

 

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.

 

KÖP BILJETT