Doc Lounge Lund
Past15/32011

Världens största älg

Lars BergeAlexander Kurlandsky, 60 min, Sweden, 2011

Världens största älg

Välkommen till en supercharmig ursvensk dokumentär om framtidstro, entrepreneurskap och finanskris så långt ifrån Wall street man kan komma.

SAMTAL: Regissören Lars Berge finns med oss på storbild för en Q&A.

DJ: Lundadebattören från sydsvenskan Eskil Fagerström kommer och spelar sin bästa musik samt filosoferar på temat Har Lund en Älg? Behöver vi en älg? med syfte på den heta kulturidentitetsdebatten som försegår i Lund just nu.

FOTOUTSTÄLLNING: ÖVNING I NORRLÄNDSK SKOGSMEDITATION. KAPITEL 1 av Sara Gillard, skånsk  poet som spenderade ett halvår i den Norrländska skogen.

I Sverige gillar vi att bygga stora saker. I Ullånger finns världens största klädhängare. I Edsbyn hittar man världens största pinnstol, världens största skidor och världens största bandyklubba. I Ånäset världens största osthyvlar och i Härnösand guppar världens största flöte. Men i framtiden kan allt stå i skuggan av Stoorn, världens största älg. I över 10 år har turistentreprenören och pingstvännen Thorbjörn Holmlund arbetat för att förverkliga sin dröm att bygga en 45 meter hög älg helt i trä på berget Vithatten på gränsen mellan Norr- och Västerbotten. I den närmaste byn Glommersträsk spirar hoppet. Invånarna har tecknat aktier i projektet. Älgen ska bli en turistattraktion som ska säkra framtida jobb och locka folk till det av utflyttning och nedläggningar hårt drabbade samhället. I pingstförsamlingen jämförs Holmlund med bibelns Noak. Älgen är hans ark som ska rädda bygden.
Men när allt äntligen verkar klart för byggstart slår den globala finanskrisen till.

Välkomna!