Doc Lounge Malmö
Past17/112015

This Changes Everything

Avi Lewis, 89 min, CanadaUSA, 2015

This Changes Everything

Klimatfokus! Sverigepremiär för dokumentären baserad på Naomi Kleins bästsäljare!

Inför att klimatförhandlingarna, COP21, startar i Paris den 30 november bjuder Doc Lounge och Klimathoppet in till Sverigepremiären av THIS CHANGES EVERYTHING. Under kvällen får du kliva in i vår klimatdjungel och möta olika initiativ som på vitt skilda sätt arbetar för att lyfta klimatfrågan OCH efter filmen gästar Ina Möller, doktorand i statsvetenskap inom klimatpolitik och miljöförvaltning!

I vår klimatdjungel möter du olika initativ som på olika sätt arbetar för att lyfta klimatfrågan. 
Medverkande: (Läs mer om initiativen längre ner)
KLIMATHOPPET
NATURSKYDDSFÖRENINGEN MALMÖ
FENIX
FÄLTBIOLOGERNA
PUSH SVERIGE
FOSSIL FREE
SVALORNA
--------------------
SAMTALSGÄST: Ina Möller är doktorand i statsvetenskap med en examen i politik och offentlig förvaltning från University of Konstanz och en examen i hållbarhetsvetenskap från Lunds universitet. 

SYNOPSIS: 
Med material filmat under 211 dagar i nio länder, på fem kontinenter under 4 års tid, är Avi Lewis dokumentärfilm This changes everything en intensiv uppmaning till att reformera sättet vi ser på klimatkrisens utmaningar. 

Filmen är inspirerad av och baserad på Naomi Kleins bok med samma titel, och den närmast ikoniska systemkritikern binder samman berättelserna i filmen och formulerar sin idé: att vi kan utnyttja den existensiella krisen klimatförändringarna utlöst till att förändra ett misslyckat ekonomiskt system till något radikalt bättre.

Filmen presenterar sju samhällen på frontlinjerna från flodbäddarna i Montana USA till Albertas oljesandsutvinningarna i Kanada, från den sydindiska kusten till mångmiljonstaden Peking.

I filmen möter vi:
Crystal, ung urfolksledare i Oljesandsmarker som kämpar att få tillgång till en militärbas för att finna svar på frågor om en pågående miljökatastrof.
Mike och Alexis, ett par som driver en getfarm i Montana och som ser sina drömmar dränkta i olja när en ledning går sönder. De organiserar sig mot utvinning av fossilt bränsle i deras område och går samman med de Nordliga Cheyennernas strävan att få solenergi till det närliggande reservatet.
Melarchini, grekisk hemmafru som tvingas vänja sig vid att natur- och miljöförstörande utvinningsprojekt rättfärdigas i skuggan av den ekonomiska krisen, där en stark social rörelse växer.
Jyothi, en matriark i Andhra Pradesh, Indien som tillsammans med de andra i byn sjunger ljuva toner och kämpar med alla medel mot ett planerat koleldat kraftverk som kommer att förstöra de livgivande våtmarkerna. Med sin kamp tänder de gnistan i en nationsomspännande rörelse.

SAMTALSGÄST: Ina Möller är doktorand i statsvetenskap med en examen i politik och offentlig förvaltning från University of Konstanz och en examen i hållbarhetsvetenskap från Lunds universitet. 
TID: Den 17 november. Dörrar öppnar kl 19 / Filmen börjar ca kl 20/ 
PLATS: Babel, Spångatan 38, Malmö
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär) eller DOC LOUNGE GULDKORT (350 kr) ger fri entré på alla säsongens ordinarie visningar.

Med stöd av: Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet
I samarbete med: Folkets Bio Malmö och Babel.

Medverkande:

KLIMATHOPPET:
Klimathoppet, är ett Malmöbaserat klimaträttvisenätverk som består av flera olika organisationer, föreningar och privatpersoner

NATURSKYDDSFÖRENINGEN MALMÖ:
Naturskyddsföreningen Malmö har sedan 1974 stått upp för miljöfrågorna och bjudit på naturupplevelser i och kring Malmö och Burlöv.

FENIX:
Fenix Miljöförening är en ideell studentförening på Malmö Högskola med hållbar utveckling som bas/ledstjärna.

FÄLTBIOLOGERNA:
Fältbiologerna bildades 1947 med fokus på naturstudier, så kallad fältbiologi. När miljöproblemen blev allt mer aktuella i Sverige tog Fältbiologerna plats som en av de mer radikala rösterna i frågan.Mycket av Fältbiologernas verksamhet går ut på att själv upptäcka sambanden mellan människa och natur.

PUSH SVERIGE:
Tiden är inne för att samla alla landets unga miljöorganisationer, föreningar och individer till en stark, gemensam röst i den svenska debatten. 2014 lyfter PUSH Sverige blicken lite extra mot social hållbarhet och nätverket välkomnar alla som jobbar för ett hållbart samhälle!

FOSSIL FREE:
Om det är fel att förstöra klimatet, är det fel att finansiera den förstörelsen. Vi anser att de institutioner och organisationer som är tänkta att verka för en god framtid bör divestera ur kol, olja och gas.
Fossil Free är ett internationellt nätverk av kampanjer och kampanjare som arbetar för divestering på våra orter och de institutioner som står oss närmast. Denna globala kampanj är ett projekt som drivs av 350.org, här i Sverige i samarbete med bl.a. PUSH Sverige.

SVALORNA:
Svalorna Indien Bangladesh är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation för internationellt solidaritets- och utvecklingsarbete. Svalorna Indien Bangladesh har arbetat med fattigdomsbekämpning, miljöfrågor, social mobilisering och demokratifrågor i över 50 år.