Doc Lounge Helsingborg
Past11/12017

The Promise

Marcus VetterKarin Steinberger, 117 min, GermanyUSA, 2016

The Promise

Hur långt skulle Du gå för kärleken? Säsongspremiären av Doc Lounge Helsingborg 11 januari bjuder på dokumentärfilmernas motsvarighet till ett Shakespearedrama. Visningen arrangeras i samarbete med Röda Kvarn.

Vi rivstartar känsloladdat med argentinsk tango på scen. I samtalet efter filmen gästas vi av kriminalkommissarie Börje Sjöholm och kriminalreporter Robert Dujmovic under temat "Vem som helst kan bli mördare".

"I Have destroyed my life, because I thought it was about love."
-Jens Soering

"Promise me Jens, whatever it takes now, you will not let me ruin your life."
-Elizabeth Haysom

30 mars1985 hittas Derek och Nancy Haysom brutalt mördade i sitt hem Lynchburg, Virginia. Parets dotter Elizabeth och hennes pojkvän Jens Soring misstänks för mordet och de flyr till Europa, men fångas och utlämnas till USA. I rättsprocessen döms de till 90 års fängelse respektive två livstidsstraff.

Under tre år undersökte regissörerna bakom The Promise, Karin Steinberger och Marcus Vetter, det världsberömda fallet. Under den tiden grävde de fram nya bevis som ifrågasätter hela rättvisan i det amerikanska rättsväsendet samtidigt som de fann vad en enskild person är villig att göra för kärleken.

The Promise
Marcus Vetter/Karin Steinberger
Tyskland, USA, 2016
117 min
Filmen är på engelska och visas med engelska undertexter

Samtal efter filmen: "Vem som helst kan bli en mördare"
Vår gäst Börje Sjöholm, numera pensionerad kriminalkommisarie, har varit ledare för cold-casegruppen i Skåne och har haft över 100 ouppklarade mordgåtor på sitt bord. Den mest berömda är fallet med Peter Mangs. 

Dessutom: På stora scen 17.45 med våra vänner Luki Noltorp Rodriguez och Marcelo Paredes: Tango Argentino - dansen som föddes i Rio de la Platas fattiga områden och som idag dansas över hela världen. Ofta förknippas dansen med ett dramatiskt och melankoliskt uttryck, men tango rymmer möjligheter till att uttrycka glädje, lekfullhet, retsamhet och passion.

Kvällens förfilm PHOBOPHOBIA är regisserad av helsingborgaren Casper Jarmo. I en glimt in i ett dystopiskt Helsingborg möter vi en äldre man som minns sina ungdomsdagar när folk fortfarande integrerade med varandra, öl var lagligt och man fortfarande gick på stan även om man inte tänkte konsumera.

Hålltider för aftonen:
17.00 Entrén öppnar
17.45 Liveframträdande: Tango på stora scen med Luki Noltorp Rodriguez och Marcelo Paredes 
18.00 Kortfilm: Helsingborg Brinner, Casper Jarmo (SWE)
18.10 The Promise (EN)
20.05 Samtal: Vem som helst kan bli en mördare
- 20.30 

Varmt, varmt välkomna till The Tivoli onsdagen den 11/1 kl 17 hälsar Doc Lounge Helsingborg och Röda Kvarn! Senare i vår gästar Doc Lounge biograf Röda Kvarn, så håll utkik efter inbjudan lite längre fram.

Doc Lounge Helsingborg arrangeras med stöd av Kulturnämnden i Helsingborg, samt med sponsring från ABF Helsingborg, The Tivoli, JTek, Film i Skåne, Svenska Filminstitutet och SVT. Tack vänner!

Friends & sponsors