Doc Lounge Göteborg
Past8/122009

The Cove

Louie Psihoyos, 90 min, USA, 2009

The Cove

Säsongsavslutning och en exklusiv förhandsvisning!

Live på scen/DJ:  Julmusik av Patrik Rydman 

Åldersgräns: 15 år

I en lugn lagun vid den japanska kusten finns en hemlighet som några desperata människor gör allt för att bevara. När sanningen om The Cove avslöjas förvandlas dokumentären till en äventyrsthriller och ett hjärtskärande skrik på hjälp från världens hav. The Cove inleds i Taiji, Japan, där den före detta delfintränaren Ric O’Barry vill ställa saker och ting till rätta efter att på 60-talet fångat och tränat de fem delfiner som spelade huvudrollen i Tv-serien Flipper.

O’Barrys nära relation till dessa delfiner skapade en fascination för havets däggdjur och ledde till en radikal förändring av hans liv. En dag insåg han att känsliga, intelligenta och självmedvetna djur som är perfekt anpassade till ett liv i havet aldrig mer borde få fångas av människan. Denna övertygelse tog honom till Taiji, en stad som verkar ha skapats enkom för de lekfulla delfinerna längs den japanska kusten. Men i en otillgänglig, glittrande vik omgiven av taggtråd och ”Tillträde Förbjudet”-skyltar, utspelas den mörka verkligheten. Det är här som Taijis fiskare ger sig ut på jakt i skydd av mörkret, drivna av miljarderna från delfinunderhållningsindustrin och den ljusskygga handeln med kvicksilverförgiftat delfinkött. Arbetet är så motbjudande och konsekvenserna för den mänskliga hälsan så långtgående, att de inte skyr några medel för att hemligheten ska förbli bevarad. O’Barry slår sig ihop med filmskaparen Louis Psihoyos och organisationen Ocean Preservation Society för att ta reda på vad som verkligen pågår i den lilla viken, och varför det angår hela världen.

Med den lokala polischefen och fiskare i hasorna skapas ett “Oceans Eleven”- team med fotografer, experter på undervattensljud, specialeffektmakare, marinforskare, extremsportare och fridykare i världsklass, som tillsammans besitter kunskapen att genomföra en operation för att dokumentera de avskyvärda aktiviteterna i den lilla viken. Slutresultatet är en provokativ blandning av undersökande journalistik, eco-äventyr och fängslande bilder som tillsammans blir ett rop på hjälp.

Kvällen sker i samarbete med Grönt ljus, en del av kulturarrangemangen under Sveriges ordförandeskap i EU, tidningen Filter samt NonStop Entertainment.

Denna film vann Sundance festivalens publikpris 2009 och är en otroligt viktig, men samtidigt spännande film.

Läs mer om filmen i SVD, The Cove Hemsida.

Eftersom detta blir en pampig avslutning på en otroligt skön Doc Lounge höst. så bjuder vi på glögg och pepparkakor till de första som kommer.. Musiken blir  julaktig av välkände Göteborgssångaren Patrik Rydman  och en försmak om vita vidder och mjuka paket.. Baren givetvis öppen med Magnus på plats. Hugh mixing control, Marie och alla volontärer.