Doc Lounge Lund
Past21/92010

The Chinese are Coming to Town

Ronja Yu, 58 min, Sweden, 2010

The Chinese are Coming to Town

VÄRLDSPREMIÄR! Förfilm och regissörssamtal!

"Jag har valt att fokusera på kulturkrockarna. Det mest intressanta med Fanderdunprojektet är visionen kontra verkligheten. Visionen är stor men att förverkliga den har stött på stora svårigheter på grund av kulturkrockar. Man kan också säga att det är en film om när globaliseringen kommer till Kalmar” Ronja Yu

SAMTAL: Regissören Ronja Yu kommer att finnas med oss via Skype för samtal och diskussion efter filmen.

FÖRFILM:Förhandsvisning av FLICKAN FRÅN STÅLVERKET av Ronja Yu (Sverige, 2010, 13 min)

DJ: Sara Qvarnström från Plektrum jazzar loss med en kär vän!

En vacker sommardag 2006 landade den kinesiske företagaren Luo Jinsheng i den svenska staden Kalmar. Han blev förtjust i staden och när han fick reda på att Kalmar en gång var hjärtat i Östersjöregionen bestämde han sig att investera här. En månad senare skrev han och Kalmar kommun under ett avtal där han köpte mark för 20 miljoner kronor och förband sig att göra en miljardsatsning. Ett handelscentrum för tusen kinesiska grossister med handel, hotell, spa och nya bostadskvarter skulle locka hit både investerare från Kina och köpare från Europa.  Medan politikerna i Kalmar predikade en ny framtid för sina invånare anlände busslaster med kinesiska byggarbetare till de småländska skogarna. Tillsammans med Kalmarbor skulle de förverkliga visionen av den nya framtiden.

Filmen fokuserar på mötet mellan Kina och Sverige, och skildrar vad som händer när globaliseringen kommer till en svensk småstad.

Regissören Ronja Yu är född och uppvuxen i Beijing och flyttade till Sverige när hon var 16 år gammal.