Doc Lounge Kalmar
Past29/102014

The Captain and His Pirate

Andy Wolff, 76 min, Germany, 2012

The Captain and His Pirate

Vad som verkligen hände vid kapningen av Hansa Stavanger

I april 2009 kapades det tyska lastfartyget Hansa Stavanger av pirater utanför den somaliska kusten. I hela fyra månader hölls besättningen fången då rederiet vägrade att betala lösesumman. Ju längre kapningen fortgick och pressen på besättningen ökade, desto tydligare blev det för kaptenen Krzysztof Kotiuk att den ende ombord som förstod honom var piratledaren Ahado.

I filmen får vi höra bådas version av vad som hände under en av de tidiga och mest uppmärksammade kapningarna utanför Somalia. Regissör Andy Wolff gav en kamera till piraten Ahado, ett genidrag som ger oss unika bilder från de somaliska piraternas insynsskyddade vardag. Samtidigt får vi följa kapten Krzysztofs försök att förstå det som hände och att hitta tillbaka till ett någorlunda normalt liv.

Våra samtalspartner:
Pelle Pettersson, sjökapten och lärare på Sjöfartshögskolan, har själv haft kontakt med pirater i sitt yrke.
Christoffer Nilsson, student på Sjöfartshögskolan, har seglat med HMS Carlskrona i Adenbukten för att försvara den civila sjöfarten.

Musik: DJ Afana

Filmen visas i samarbete med Sjöfartshögskolan Kalmar och är del av festivalen “Ljus på kultur” som pågår från 24 oktober till 1 november.

PLATS: Byttan (stadsparken)

DATUM: onsdag 29/10

INSLÄPP från kl.17 .00

FILMSTART: 18.30 (76 min, engelsk text)

ENTRÉ: 50 kronor, student 30:-, (vi tar kort!), gratis för Sjöfartshögskolans studenter och personal

FILMSOPPA: från 17.00

Friends & sponsors