Doc Lounge Malmö
Past15/92008

The 11th Hour

Nadia ConnorsLeila Conners Peterson, 95 min, USA, 2008

The 11th Hour

Torka. Svält. Allvarliga översvämningar. Orkaner. Syraregn. Den högsta medeltemperaturen i historien. Katastrofer rapporteras på nyheterna som enskilda händelser. Men är dessa händelser isolerade från varandra, eller är de alla del av ett större globalt pussel som visar vägen till mänsklighetens framtid?

DJ: Pelle

På besök: Torvald Jacobssen

Mänsklighetens tid på jorden har varit kort men kraftfull. Vårt behov av att försäkra vår egen överlevnad och livskvalité har revolutionerat industrin, vetenskapen, kosten samt läkekonsten. Men det har även inneburit förändringar utan motstycke i den delikata balans som gör livet på jorden möjligt.

Den elfte timmen undersöker hur mänskligheten har anlänt till denna stund, hur vi lever, hur vi påverkar jordens ekosystem och vad vi kan göra för att ändra den bana vi slagit in på. Filmen innehåller dialoger med experter från hela världen, inklusive Sovjets fd premiärminister Mikhail Gorbachev, ryktbara forskaren Stephen Hawking, fd chefen för CIA R. James Woolsey samt experterna i hållbar design William McDonough and Bruce Mau. Utöver dessa presenterar och diskuterar över 50 ledande forskare, tänkare och ledare den viktigaste frågan som vår planet står inför.

Torvald Jacobssen är biolog, geovetare och företagsekonom och arbetar med miljöpolitiska frågor både som föreläsare, konsult, projektledare och moderator. Med sin bakgrund som naturvetare, aktivist och företagare spänner han över hela fältet – från det mest naturnära till de senaste forskningsresultaten och internationella miljömarknadstrenderna.
Han är dessutom genom sina olika företag verksam med produktion av film, TV, utställningar och events med koppling till hållbarhetsfrågor. Torvald är en av hjärnorna bakom TV – serien Planeten och har en stor framtids- och utbildningsoptimism; genom att lära mer kan vi göra mer.