Doc Lounge Lund
Past9/32010

Stolen

Violeta AyalaDan Fallshaw, 75 min, Australia, 2009

Stolen

SAMTAL: Exlusivt regissörsbesök av Violeta Ayala

INTRODUKTION: Yahia Mohamed-Mahmood som kommer från Västsahara och är lektor vid Lunds Universitet  ger en kort introduktion till filmen genom att ge lite bakgrund till konflikten i Västsahara och finns med i diskussionen

DJ: Camilla Malmberg från Doc Lounge i Malmö dimper ner i dj-soffan tillsammans med den blivande mästerarkitekten Mr Emanuel Ferm,  och ljuv musik uppstår…

Violeta Ayala och Dan Fallshaw reser till Nordafrika för att filma en familjs återförening i ett flyktingläger i Sahara.  Filmen förvandlas till en politisk thriller när regissörerna upptäcker den dolda sanningen om lägren. Det går inte längre att urskilja vilka som är ”the good guys” och vilka som är ”the bad guys”.

För 100 år sedan var Västsahara en spansk koloni, år 1975 tog Marocko över och hälften av befolkningen flydde med Polisarios befrielseprogram till flyktingläger i den algeriska öknen. I September 2006 åkte Violeta Ayala och Dan Fallshaw för att  i samarbete med Polisario  filma historien om en västsaharisk flykting som i tidig ålder skiljts från sin mamma och som återförenas med henne genom FNs släktträffprogram. Till en början går filmteamets besök i flyktinglägret problemfritt, men när Polisario upptäcker att de filmar material som de inte vill ska visas försöker de stoppa dem.

Violeta och Dan blir tvungna att gömma sina videoband i öknen och fly landet i hopp om att någon annan ska kunna smuggla dem ut. När de sen försöker få tag i banden dras de in en politisk kamp mellan Polisario och Marocko. Under 18 månader kämpar de helt ensamma med Polisario och Marocko flåsandes i nacken.

Filmen har sedan premiären i Sydney visats på en mängd olika festivaler runt om i världen och vunnit många priser och utmärkelser. Polisario menar att filmen och det som sägs i filmen är falskt och bör stoppas.

Kvällen är ett samarbete med Utrikes Politiska föreningen i Lund