Doc Lounge Lund
Past7/122010

Space Tourists

Christian Frei, 95 min, Switzerland, 2009

Space Tourists

Doc Lounge dockar i rymden och firar in julen bland stjärnorna!

EXTRA: **RYMDKÄNSLA**  Niklas Edvall, som är den ena halvan i både syntgruppen “Johannes und der Täufer” och ljudlandskapsprojektet “Det Stora Oväsendet”,  kommer att spela musik som för tankarna till yttre rymden och också framföra ett specialkomponerat stycke elektronisk musik kvällen till ära.

«How do you put a price on a dream?
I would go to space even if it was a one way ticket, if it meant going and never returning, if it meant losing my life over it!»

Vissa drömmer om en strand i Söderhavet, andra om orörda vita fjäll. Men för affärskvinnan Anouheh Ansari var det något helt annat som lockade. För ringa 20 miljoner dollar lyckas hon uppfylla sin barndomsdröm och bli den första kvinnliga rymdturisten. Vi får följa hennes långa förberedelser och hennes “lyxsemester”  uppe på rymdstationen. Men en rymdfärd lämnar också spår på jorden. De raketrester som rasar ner på den ryska tundran, ibland rakt ner i små byar, blir livsfarliga presenter från himlen och värdefulla föremål för  illegala skrotsamlare. Filmen fångar rymdens extraordinära skönhet och sätter dess stillhet och ro i kontrast till jordlivets pågående galenskap och upptåg.

Med fantastiska bilder, tar SPACE TOURISTS med sina publik in i en fascinerande värld full av förundran och förvåning, i rymden lika mycket som på jorden.  Det är en hisnande, förförande och skrämmande berättelse om jorden, rymden och människan.

Space Tourist är flerfaldig prisvinnare och kritikerrosad världen över. Du kan läsa en intervju med regissören Christian Frei här!

Hjärtligt välkommen till en utomjordisk säsongsavslutning!