Doc Lounge Göteborg
Past20/42010

Regretters

Marcus Lindeen, 60 min, Sweden, 2010

Regretters/Ångrarna

STOR SÄSONGSAVSLUTNING FÖR DOC LOUNGE GBG!

För-förfilm: Fjärde dagen över tiden ( Linda Västrik/ 8 min)

Förfilm: PARADISET  (Regi: Ahang Bashi/ 28 min)

DJ och Performance av GAS-festivalen  (Göteborg Art Sounds)

Mikael och Orlando är två svenska män i 60-årsåldern som bytt kön och opererat om sig till kvinnor. Men det nya livet i den nya kroppen blev inte alls så lyckligt som de hade hoppats. Båda två inser att könsbytet var deras livs största misstag. I filmen möts de för första gången i ett närgånget samtal, där de tillsammans försöker förstå hur allt kunde bli så fel. Ångrarna har också gjorts som pjäs på Stockholms Stadsteater. Då gestaltades Mikael och Orlando av skådespelare. Nu är det de själva som medverkar i filmen om deras liv.

Det här är verkligen en av årets absolut bästa svenska dokumentärer. Den är närgången, ärlig och förmedlar all den smärta som Orlando och Mikael upplevt.  Dessa två  huvudpersoner bjuder på sig själva till 100%. Vi får bland annat följa med till Orlandos tidigare liv som hemmafru och Mikaels kamp för att klara av livet som kvinna.

Inte nog med det. Som förfilm visar vi PARADISET, regissören Ahang Bashis debutfilm. Vinnare av New Doc priset på Tempo Dokumentärfestival. 

88-åriga Simin från Iran bor numera på ett äldreboende i en förort till Göteborg. Hon pratar inte svenska. Personalen förstår inte persiska. PARADISET är en rörande film om en invandrares möte med den svenska äldrevården, och berättar med stor sensibilitet och humor om vårt behov av att bli förstådda. En halvtimmes njutning för alla sinnen!

Dessutom en animerad superbra kortfilm av Linda Västrik.

 GAS-festivalen ( Gas som står för Göteborg Art  Sound)  kommer på besök, berättar om sitt  program (5–9 maj) och bjuder på knastermusik och performance via eminenta Helena Persson & Dag Rosenqvist.
www.myspace.com/jaspertx
www.myspace.com/helenapersson

Denna säsongsavslutning blir storslagen och kul! Kom kom kom till Doc Lounge!