Doc Lounge Kalmar
Past23/22011

Regretters

Marcus Lindeen, 60 min, Sweden, 2010

Regretters/Ångrarna

Guldbaggevinnaren för bästa dokumentär!

Ångrarna handlar om Mikael och Orlando som är två svenska män i 60-årsåldern som bytt kön och opererat om sig till kvinnor. Men det nya livet i den nya kroppen blev inte alls så lyckligt som de hade hoppats. Båda två inser att könsbytet var deras livs största misstag. Under tre dagar möts Mikael och Orlando i en tom, svart filmstudio i Stockholm för att prata om sina erfarenheter. Trots att de delar samma erfarenhet, visar sig de två männen vara varandras totala motsatser.

Mikael är en sjukpensionerad kontorsarbetare som lever ensam i en förort utanför Stockholm. Han gjorde sitt byte som 50-åring i mitten av 90-talet. Orlando är en före detta prostituerad man som nu lever som utåtriktad dandy med lägenhet på Östermalm. Han opererade om sig redan 1967, som en av Sveriges första könsbytare.

Orlando är homosexuell och gjorde bytet för att han trodde det skulle bli lättare att leva tillsammans med män om han blev kvinna. Mikael är heterosexuell men har aldrig lyckats hitta någon kvinna som vill ha honom. Det blev en av anledningarna till hans förvandling. Han trodde att han kunde fylla saknaden efter en kvinna genom att bli en själv.

Filmens regissör Marcus Lindeen debuterade 2006 som regissör med pjäsversionen av Ångrarna på Stockholms Stadsteater. Filmen Ångrarna har visats och prisats på filmfestivaler runt om i världen under förra året och vann nu Guldbagge för bästa dokumentär 2010. Marcus Lindeen är även aktuell som regissör för den hyllade  pjäsen Rapport 1#Djur som dör som turnerat landet runt med Riksteatern.

Insläpp 17.30, Filmsoppa och drycker till goa priser
Filmvisning Ångrarna 18.30
Klubb Melrose tar över efter 20 och får oss att umgås till goa låtar.

Vi kommer visa spännande dokumentärfilm en onsdag i månaden på Söderports café i Kalmar så håll utkik för info.

Varmt välkomna!

/Doc Lounge Kalmar