Doc Lounge Malmö
Past21/32017

Raving Iran

Susanne Regina Meures, 84 min, Switzerland, 2016

RAVING IRAN Trailer (facebook.com/RavingIran; www.ravingiran.com) from Christian Frei on Vimeo.

Raving Iran

Årets klubberfarenhet bjuder på en exklusiv förhandsvisning, techno, öken och drivet att uppfylla sin dröm tillsammans med Backyard Sessions Malmö

Doc Lounge Malmö bjuder in till ett House Music Mayhem den 21 mars. Vi får följa Anoosh och Arash, två iranska DJ's som längtar till friheten att producera sin egen musik. De är trötta på att gömma sin talang och att ducka för polisen. Men allt har sitt pris, även friheten. Tillsammans med Backyard Sessions Malmö kommer kvällen bjuda på lokal tung house muisk och ett samtal om kreatvitet och frihetens pris.

We invite you to a House Music Mayhem on March 21. During the evening we will follow Anoosh and Arash, two Irainan DJs who is longing for the freedom to produce their own music. They are tired of hiding their talent and hiding from the police. But everything has its price, even freedom.Together with Backyard Sessions Malmö the event will entertain you with not only an amazing film but also deep house music and a conversation about the price of freedom and creativity.

“A hypnotic film. An intense and moving journey. Close and personal. Like a liberating exorcism.” - Muriel Del Don, Cinereuopa

RAVING IRAN  
Susanne Regine Meures / Switzerland / 2016 / 84 minuter                                      

Anoosh och Arash är i centrum av Teherans technoscenen. Trötta på att gömma sig från polisen och deras stagnerande karriär, organiserar de ett sista techno rave under farliga förhållanden i öknen. Tillbaka i Teheran försöker de sälja sitt illegalt tryckta album utan tillstånd. När Anoosh arresteras, verkar det inte finnas något hopp kvar. Men då får de ett telefonsamtal från den största technofestival i världen - Letargi techno festival i Zürich.

När Annosh och Arash landat i Schweiz och euforin avdunstat går allvar i situationen upp för dem. Susanne Regina Meurs följde männen från September 2013 till augusti 2014 under en avgörande fas i deras liv. Hon filmar deras liv i Teheran, där de ständigt är på sin vakt och fångar vad som Annosh och Arash upplever som frihet i Schweiz. Mycket av filmen har spelats in med hjälp av mobiltelefoner, av säkerhetsskäl. Resultatet är en rå men poetisk berättelse om två unga män vid ett vägskäl i livet.

“Most Innovative feature film out of all sections.” - Prix du jury SSA/Suissimagie “Visions du Réel” Nyon

Raving Iran är en saga med en bitter eftersmak, en resa in i djupet av det iranska samhället som inte lämnar något utrymme för drömmar och önskningar. Hur kan du överleva och hålla fast vid din personlighet i ett land där allt är strikt kontrollerat? Är det fortfarande meningsfullt att tala om "ungdomar" i en stad som har förlorat sin livskraft? Anoosh och Arash drivs från deras hemland men möts av känslan att blir kraftfullt rotlösa i den utopiska frihets namn.                      

DJ: Madura 
Tech- och deep house med rika basslingor och drivande rytmer, det är vad Madura betyder. Alltid med både hjärtat och ena foten på dansgolvet så håller hon sina set levande med hjälp av loopar och lager – med fokus på att det ska kännas minst lika härligt att stå på andra sidan båset. Här i Malmö har vi bland annat sett henne på Oskrivet och Backyard Sessions, där hon värmde upp dansgolvet för inga mindre än Joris Voorn och Sebastian Mullaert.

SAMARBETEBackyard Sessions Malmö
Sedan 2015 har Backyard Sessions under sommarrtid organiserat söndagsevent som fokuserar på kvalitativ elektronisk musik, grym mat från lokala restauranger och en öppen dörr. I år expanderar dem till ett två dagars evenemang i augusti. En helg med mer än 24 internationella och lokala musiker och restauranger samt lokala organisationer som går samman för att erbjuda en one-of-a-kind musik och kultur erfarenhet i Malmö. 

SAMTALSGÄST: Alex Esser
Alex Esser är en eldsjäl, musikentreprenör och eventarrangör. Han är en av hjärnorna bakom Backyard Sessions - en elektronisk sommarfestival i Folkets Park som nyligen fått kulturpengar från Musikverket för jämnställd bokningsarbete.

SAMTALSGÄST: Naeimeh Doostdar
Naeimeh Doostdar är journalist, aktivist, författare, poet och översättare från Iran. Hon kom till Malmö för första gången 2012 för att vara en del av Malmö stads residensprogram Fristad. Idag skriver Naeimeh för b.la Sydsvenskan och producerar essäer för SR. Efter filmen kommer vi tillsammans diskutera friheten och kreativitetens pris och exil.

Lyssna på Anoosh and Arash aka Blade & Beard:
https://open.spotify.com/artist/3Sl6IxbpF31RFWQAvLtJWI
https://www.youtube.com/channel/UCYL6Cz97EndU-kgU-x0U9Pw

TID: Dörrar öppnar kl 19.00 / Filmen börjar ca kl 20.00

PLATS: Babel, Spångatan 38, Malmö

ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär) eller DOC LOUNGE GULDKORT (350 kr) ger fri entré på alla säsongens ordinarie visningar.

Babel är rollstolsanpassat, bara att be någon av personalen att hjälpa till och visa vart vår ramp är.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel

Friends & sponsors