Doc Lounge Stockholm
Past7/122010

Presumed Guilty

Roberto Hernández, Layda NegreteGeoffrey Smith, 98 min, Mexico, 2008

Presumed Guilty

Doc Lounge + Ambulante Stockholm

Doc Lounge och produktionsbolaget Story bjuder in den mexikanska filmestivalen Ambulante till ett fem dagars gästspel! Det kommer att bjudas på mexikanska dokumentärer runt om i Stockholm, mariachiband, digital cumbia, Skypeintervjuer med regissörer, fest och dans! Först ut är Presumed Guilty, tisdagen den 7 december på vårt vanliga Doc Lounge-tillhåll, Kägelbanan på Södra Teatern.

LIVE: Mexikansk trio

DJ: Nanushka Yeaman

FÖRFILM: TBA

Hur känns det att bli upplockad på gatan, anklagad för att ha begått ett mord du inte visste något om, och slutligen få domen 20 års fängelse?

Detta är just vad som hände Tono Zuniga i december för fem år sedan i Mexico City. Och liksom tusentals andra oskyldiga män dömdes han för ett brott han inte hade begått.

“Presumed Guilty” är historien om två unga jurister och deras kamp för att fria Tono. När de förstod att bara en kamera skulle kunna avslöja den institutionaliserade orättvisan de bevittnade började de att spela in hans berättelse utan att ha någon som helst förkunskap om film.

Under tre år filmade juristerna Tonos kamp, och hela tiden hade de obegränsad tillgång till de mexikanska domstolarna och fängelserna, vilket ger filmen en verklig dramatik och spänning. Samtidigt är det en svidande anklagelse mot ett system där polisen inte behöver utreda den anklagades eventuella skuld eftersom det faller på den anklagades lott. Skyldig till motsatsen bevisats alltså.

-WALL STREET JOURNAL -”A nightmarish journey into Mexico’s legal system that seems lifted from the pages of Franz Kafka”

- VARIETY “A compelling human story of righteous indignation, heroism, and international importance”

- HOLLYWOOD REPORTER (2010) “One of the most buzzed about Mexican films in years.”

- HOLLYWOOD REPORTER (2009) “When two lawyers were filming a retrial of a Mexico City street vendor falsely imprisoned for murder, Mexico’s archaic judicial system had no place to hide

-SAN FRANCISCO CHRONICLE. “A kafkaesque tale of justice”

I samarbete med Södra teatern, SFI, Mexikanska ambassaden och Folkuniversitetet