Doc Lounge Lund
Past12/42011

Presumed Guilty

Roberto Hernández, Layda NegreteGeoffrey Smith, 98 min, Mexico, 2008

Presumed Guilty

En stark och gripande dokumentär som efter att ha gjort stor dundersuccé på bio i Mexico nu stoppats och förbjudits av den mexicanska regeringen. Med oss på lina har vi regissörerna som nu inte bara kämpar för rätt och frihet för oskyldigt dömda i Mexico utan också för yttrandefriheten. En sann rysare byggd på en (o)sann historia.

Q&A: Samtal med regissörerna via Skype från San Fransico.

LIVE: Erik Lundquist, klassiskt skolad gitarrist på Malmö Musikhögskola som tidigt fastnade för den latinamerikanska gitarrmusiken och speciellt då  kubanen Nico Rojas med sin egensinniga musik. “När jag spelar vill jag bjuda in lyssnaren till min musikaliska värld. Det viktigaste för mig är att förmedla känslor, sådana som inte kan beskrivas i ord” säger han på sin hemsida. Erik är också ordförande i föreningen Musiklärare utan gränser.

EXTRA: Fotoutställning från Mexico av fotografen  Lizeth Del Angel

Hur känns det att bli upplockad på gatan, anklagad för att ha begått ett mord du inte visste något om, och slutligen få domen 20 års fängelse? Detta är just vad som hände Tono Zuniga i december för fem år sedan i Mexico City. Och liksom tusentals andra oskyldiga män dömdes han för ett brott han inte hade begått. “Presumed Guilty” är historien om två unga jurister och deras kamp för att fria Tono. När de förstod att bara en kamera skulle kunna avslöja den institutionaliserade orättvisan de bevittnade började de att spela in hans berättelse utan att ha någon som helst förkunskap om film.

Under tre år filmade juristerna Tonos kamp, och hela tiden hade de obegränsad tillgång till de mexikanska domstolarna och fängelserna, vilket ger filmen en verklig dramatik och spänning. Samtidigt är det en svidande anklagelse mot ett system där polisen inte behöver utreda den anklagades eventuella skuld eftersom det faller på den anklagades lott. Skyldig till motsatsen bevisats alltså.

(For english info)BESÖK FILMENS HEMSIDA HÄR!

-WALL STREET JOURNAL -”A nightmarish journey into Mexico’s legal system that seems lifted from the pages of Franz Kafka”

- VARIETY “A compelling human story of righteous indignation, heroism, and international importance”

- HOLLYWOOD REPORTER (2010) “One of the most buzzed about Mexican films in years.”

- HOLLYWOOD REPORTER (2009) “When two lawyers were filming a retrial of a Mexico City street vendor falsely imprisoned for murder, Mexico’s archaic judicial system had no place to hide

-SAN FRANCISCO CHRONICLE. “A kafkaesque tale of justice”