Doc Lounge Lund
Past11/22011

Piren

Nils Petter Löfstedt, 28 min, Sweden, 2010

PIREN / THE PIER - trailer from Stavro Filmproduktion on Vimeo.

Piren

Doc Lounge på Galleri Pictura

Doc Lounge går på export igen och gästar GALLERI PICTURA under deras festival på temat MAKT och gör en lundapremiär på malmöfilmen PIREN. Det blir mingel, musik och film som vanligt men i lite mindre skala. OCH HELT GRATIS! Med regissör och medverkande på plats, dryck i glasen och Doc Lounges bästa musik i högtalarna bjuder vi in till en afterwork/plugg premiär av högsta rang.

PÅ PLATS: Erik Vestman och Nils Petter Löfsted

EXTRA: Delar av utställningen om PIREN som nu hänger på Fotografiska i Stockholm kommer att finnas på plats. Man kommer också kunna köpa boken.

DJ: The Doc Lounge Crew

TID: Dörrarna öppnar 17.00  Film ca 17.30  PLATS: Galleri Pictura,  Svartbrödersgatan 3 (runt hörnet om konsthallen) ENTRÉE: FRI ENTRÉ

Inuti en pir någonstans i Malmö upptäcker Erik Vestman och Nils Petter Löfstedt ett okänt hålrum. I sex månader bygger de Malmös hemligaste rum med vita väggar och parkettgolv. Mycket går att åstadkomma med fyra händer, utan vare sig pengar eller chef.

Piren är en dokumentär om ett välkänt och omtalat gatukonstprojekt som utspelade sig i Malmö mellan januari och maj 2009.  Enligt Löfstedt och Vestman befinner sig “konceptet gatukonst i ett ständigt flytande tillstånd. Gatukonst ber inte om tillstånd, det händer.” Vi följer projektets med- och motgångar via dokumenterande videoinspelningar och fotografier.

Ur Erik Vestmans dagbok:

Januari. “Åkte hit själv. Kallt, molnigt och blåsigt. Jag och fiskargubbarna. De undrade vad fan jag pysslade med under piren. Undrade om jag jobbade eller. Kanske för att jag har snickarkläder på mig. Jag sa att jag inte gjorde det.”

Februari. ”Konstigt att jag ibland stannar till och håller andan när någon kommer och går alldeles ovanför huvudet på mig. Som om det jag gör är farligt. Eller elakt. När det egentligen borde vara underbart. Att göra om ett bortglömt, skitigt hål till något som kan användas.”

Mars. ”Fan jag är helt slut. Blödde näsblod idag för att jag sovit så lite. Helt groggy. Petter har börjat få tics. Vi har varit ute och jobbat ett gäng långa nätter.”

April. ”Stocken som vi hittade längst in under piren på plats. Helt underbart. Massa sittplatser utan att sno nån yta från rummet. Gammal och grå stock men frisk inuti. Kanske en gammal mast.”

Maj.”Snart kommer rummet att lämnas till sitt eget öde. Det är en mäktig känsla att vem som helst som är nyfiken kommer att kunna krypa in genom det lilla hålet, öppna mahognydörren och ta skydd från vinden. Eller flytta in.”