Doc Lounge Malmö
Past25/12010

Operation Filmmaker

Nina Davenport, 92 min, USA, 2007

Operation Filmmaker

Dj: Amanda Martinez (Makeriet)

Samtal: Live Skype med regissören Nina Davenport

I starten av projeket “Operation Iraqi Freedom”, hade den amerikanska skådespelaren Liev Schreiber en storartad dröm och en idealistisk vision: att rädda en Irakisk filmstudent från ett krigshärjat liv och ta med den utvalda till Väst för att få närvara vid inspelningen av Hollywood dramat Everything is Illuminated.

Projektet som också skulle filmatiseras i dokumentärform, utlovade att vara en hjärtkramande och varm saga, en liten seger i den problematik och ambivalens amerikanarna själva kände inför USAs invation av Irak. Men liksom i krig, får goda intentioner oavsiktliga konsekvenser, och även detta harmlösa projekt tar en annan vändning än planerat. Regissören Nina Davenport blir själv personligt indragen i Schreibers   försök att vara generös, och snart finner hon sig själv vara fast mitt i denna komplex såpa och moralproblematik.

Operation Filmmaker är en engagerande, bitvis komisk i sin politiska parabel, om en ung tonårskilles klassresa från Baghdad till Hollywood med hjälp av den amerikanska filmbranschen som godtrogen mecenat.

VARMT VÄLKOMNA TILL  DOC LOUNGE OCH EN AFTON SOM BÅDE PROVOCERAR OCH LOCKAR TILL SKRATT!